PIZZA MED KYCKLINGKEBAB

image148
Pizzadeg:
4 personer:

6,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 krm salt
100 g smör
2,5 dl mjölk
Blanda mjöl, salt, bakpulver och klicka i smöret. Använd fingrarna och blanda det till en grynig massa. Häll i mjölken. Ta lite åt gången så att du ser att det inte blir för kladdigt. Det KAN räcka med 2,3 dl mjölk.
Kavla ut degen i en stor plåt.

Tomatsås:
Pastasås, basilika (Willy´s) 400g på burk

Riven ost 200 gram. Gärna lagrad ost.

Kycklingkebab:
Köp färdigkryddad. Stek köttet i lite olja och lägg 3 -4 tsk pesto i köttet.

Lägg tomatsåsen på degen. Bred ut köttet ovanpå tomatsåsen. Lägg lite rucola på pizzan. Skiva en tomat och lägg på. Bred ut riven ost. Krydda med lite pizzakrydda. Och eventuellt lite timjan.
Sätt in pizzan i ugnen i mitten på 225 grader i ca 20 minuter eller tills pizzan fått fin färg.

Personligt tips:
Du kan självklart lägga på andra ingredienser beroende på vad du har hemma. Champinjoner, räkor, bacon etc brukar vara populärt. Ta dina egna favoriter. Rucolan behåller sin saftighet om du väljer att lägga på den efter gräddningen i ugnen istället.

Familjens åsikt om maträtten:
Alla tyckte det var smaskigt. T.o.m den inbjudne grannen Håkan :) Pizza går alltid hem hos de flesta!

Morgondagens maträtt:
Grönsaksplättar med tzatziki och snitslar

PIZZA

SNART kommer det ni alla väntat på: PIZZAN!!!!!

Den står i ugnen nu och frodar sig ända ner till ugnsformens botten.

Ni kommer att ÄLSKA DEN!!!!

BONDSOPPA

image147
Bondsoppa:
4 personer:
6 potatisar
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri
1 purjolök
5 svartpepparkorn
1 msk timjan
3 buljongtärningar (valfri smak. Jag använde grönsaksbuljong.)
1 tsk provancalekrydda
salt
Tärna potatis, morot och palsternacka. Dela en rotselleri i önskade storlekar. Dela purjolöken i halvmånestorlekar. Blanda allt i en stor kastrull. Klipp timjan och lägg i. Häll på 1,2 liter kallt vatten. Lägg i buljong och kryddor. Låt soppan puttra tills att potatisen är färdig.

Garnering:
Persilja

Personligt tips:
Om du inte gillar hela svartpepparkorn så lägg dem i en tekula och lägg i kulan i soppan under kokningen. Den kan lätt tas bort senare. Provancalekryddan innehåller fänkål mm. På bilden ser ni den stora biten längst fram: detta är rotsellerin. Tänk på att man kan alltid byta ut ingredienser om man inte tycker om dem som ska vara i.

Familjens åsikt om maträtten:
Mycket gott. Även jag kunde äta av soppan. Jag är dock inte förtjust i kokta morötter eller selleri, men det andra gick ner utan bekymmer. :)

Morgondagens maträtt:
Hemmagjord pizza med kycklingkebab.

TORSKFILÈ MED RIS OCH GRÖNSAKER

image146
Torskfilé:
3 personer
300 g torskfilé
ca 1-2 dl vetemjöl
skorpmjöl 1/3 mängd av vetemjölet
(1 del skorpmjöl + 3 delar vetemjöl)
salt, pepparmix, cayennepeppar
Blanda vetemjöl, skorpmjöl, salt, peppar och cayennepeppar och badda fisken i blandningen.
Stek fisken i riktigt smör.

Grönsaker:
Broccoli, 1 knippe
1 gul paprika
1 grön paprika
1,5 nypa socker
en liten skvätt balsamvinäger
salt
4 nypor grönsaksbuljong på pulver

Stek/Fräs broccolin i salt, balsamvinäger och socker. Smaka av. De ska ha bra tuggmotstånd men inte vara råa.
Paprikan stekes i salt och grönsaksbuljong.

Ris:
Koka önskad mängd ris.

Personligt tips:
Riset ser mer inbjudande ut serverat om man lägger upp den på tallriken med ett decilitermått. Eller lägg ris i ett litet fyrkantigt fat och vänd upp och ner på fatet ovanpå tallriken. På så vis får man riset i en fin fyrkant.

Familjens åsikt om maträtten:
Sonen ville ha citron på sin fisk, men vi tyckte att fisken var god redan som den var så han fick minsann nöja sig med tillagningen som den var. Fisken blev mycket fin och god i smaken trots att den såg hemsk ut när vi tog upp den från paketet.

Morgondagens maträtt:
Bondsoppa.



KROKETTER MED LAMMFÄRSBIFFAR

image145
Lammfärsbiffar:
3 personer
400 g färs
4 msk ströbröd, 1 dl vatten
1 ägg
Rucola i önskad mängd
3/4 dl hackad parmesanost
1-2 msk hackad timjan
salt, peppar
Lägg ströbrödet i en stor skål. Häll på vattnet. Låt det svälla i ca 5 minuter. Blanda i färs, ägg, rucola, parmesanost, salt, peppar och timjan. Forma färsen till biffar. Stek biffarna tills de är genomstekta och fått en fin färg.
Tomatsallad:
2 tomater
rucola
basilika
salt, peppar
Hacka tomaterna och blanda i önskad mängd rucola och basilika. Salta och peppra efter smak.

Kroketter:
Fritera kroketterna om du har fritös, annars kan du göra vid dem i ugnen enligt anvisningar på din krokettpåse.

Garnering:
Timjan.

Personligt tips:
Om du friterar kroketterna så blir de frasigare. Gör tomatsalladen innan du börjar steka biffarna så slipper du stå med färdiga biffar och ingen sallad. Parmesanosten ger sälta i köttet.

Familjens åsikt om dagens maträtt:
Allting var mycket uppskattat. Sonen åt upp mycket snabbare än vad han brukar göra. Sambon åt upp fort precis som alla andra dagar :) Biffarna kunde varit mer saltade än vad jag gjorde. Man kan alltid salta dem på stekpannan om man e osäker. Glöm inte smaka av så att de inte blir för salta. Bättre att salta dem på tallriken i så fall.

Morgondagens maträtt:
Stekt torskfilé med ris och grönsaker.


SKRIV ERA EGNA REFLEKTIONER PÅ MATEN TACK, GE MIG FEEDBACK

Jag skulle gärna vilja veta vad ni tycker om mina recept. Kritik tack!

GRISHALSKOTLETTER MED POTATISMOS

image144
Potatismos:
(3 personer)
500-600g potatis
100g smör
1 dl mjölk
salt, vitpeppar och svartpeppar
Skala och koka potatisen. Mosa den i en bunke eller direkt i kastrullen. Blanda i smör och mjölk. Salta och peppra.

Grishalskotletter:
3 stycken
1/2 - 1 dl Olivolja
Salt, peppar, chilipeppar, basilika, lammkrydda
Blanda kryddor och olja i en skål och pensla sedan kotletterna. Stek kotletterna tills de får fin färg på båda sidorna. Pensla gärna båda sidorna. Gör köttet när potatisen nästan är färdig så att de inte ligger och blir kalla och sega.

Grönsaker:
2 gula paprikor
1 gul lök
Lite citronsaft
Skiva löken och paprikorna och stek dem i köttfettet som ligger kvar i stekpannan efter att du stekt köttet. Droppa i citronsaften. Tillsätt salt och peppar. Eventuellt lite vitlök. Låt grönsakerna bli mjuka.

Garnering:
Hacka en sharonfrukt och lägg på lite grand på köttet när du lagt upp det på din tallrik. Sätt ett litet korianderblad på toppen av potatismoset.

Personligt tips:
Köttet kan kryddas med andra kryddor än de ovan nämnda om man inte har allting hemma i kryddväg. Prova dig fram och smaka av och känn efter om du vill ha någon ytterligare smak till din maträtt.

Familjens åsikt om maträtten:
Sonen gillade allt. Speciellt köttet. Sambon tyckte det var gott med hemmagjord potatismos. Maträtten var i stort sett uppskattad av oss alla.

Morgondagens maträtt:
Kroketter med lammfärsbiffar.

COUSCOUS MED RUCOLA OCH FETAOST

image141
Skölj 1/2 förpackning rucolasallad, hacka 1 gul lök och 2 tomater. Blanda rucola, lök och tomater i en skål. Tillsätt ca 150g fetaost, 1 dl hackade oliver, 2 msk olivolja, några droppar citron, salt och peppar. Rör om. Blanda tomatröran med 4 portioner kokt couscous.

Bjud på citrusramlösa med frusna björnbär i som dryck till maten!


Personligt tips:
Garnera salladen med timjan. (Eller koriander.) Använd citronolivolja istället för vanlig olivolja. Man kan även blanda i något kött i salladen som t.ex. kyckling. Satsa på oliver av fin kvalitet och god fetaost. Basilika passar utmärkt till salladen.

Familjens åsikt om dagens maträtt:
Sonens första reaktion: "JAG TYCKER INTE OM OLIVER!" Jag skar oliverna på hälften för att lättare kunna ta bort dem från hans tallrik. Sambon åt mycket, men klagade på den billiga fetaosten som vi hade köpt... Själv så var jag missnöjd med oliverna som vi också hade köpt av en billigare leverantör.

Morgondagens maträtt:
Potatismos och grishals.


VÄSTKUSTSPAJ - LÖRDAG 24 NOVEMBER 2007

image140
Pajdeg:
125 g smör eller margarin Knåda ihop degen och låt den ligga i kylen i 30 minuter.
3 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
500 g räkor med skal
1 burk fiskbullar i buljong
3 dl mjölk
4 msk vetemjöl
1/2 fiskbuljongtärning
ca 1-1,5 dl fiskbullsspad
1 dl grädde
1 msk pressad citronsaft
1/2 dl hackad dill
salt, peppar
Garnering:
1 avokado
1 liten burk svart kaviar
citron, dill
Ugn: 200 grader

1. Tryck ut pajdegen i pajformen. Nagga botten och grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter.
2. Skala räkorna. Låt fiskbullarna rinna av, men SPARA spadet! Dela fiskbullarna i mindre bitar. Hacka dillen.
3. Vispa ut mjöl och mjölk i en kastrull och låt det koka upp under omrörning. Späd med fiskbullsspad och grädde. Tillsätt fiskbuljongen och citronsaften. Låt stuvningen koka under fortsatt omrörning ca 5 minuter.
4. Tillsätt dill, räkor och fiskbullar. Låt allt bli genomvarmt men inte koka (då blir räkorna sega.) Smaka av med salt och peppar.
5. Häll stuvningen i det varma pajskalet och garnera med avokado, svart kaviar, dill och ciron. Bjud pajen genast.

Personligt tips:
Lite senap kan med fördel tillsättas i stuvningen.
Det går bra med räkor utan skal också men då räcker det med 300 gram.
Droppa lite citron på avokadon så blir den inte brun som den annars snabbt blir av värmen från pajen.

Familjens åsikt om dagens maträtt:
Sonen tyckte att räkorna var för salta... och jag försökte förklara att det var kaviaren som var salt. Sambon åt däremot upp pajen på några minuter. Han tyckte den var JÄTTEGOD!
Själv så åt jag lite avokado och pajdeg. Jag är ingen fan utav fiskbullar!

Morgondagens maträtt:
couscous med ruccola och fetaost



RSS 2.0