3 rätters middag

image297
Förrätt 1, nudelsoppa (stark)
Detta behöver du:
4 personer:
125 g äggnudlar
3 majrovor
1 stor gul lök
1 chilifrukt
1 stor vitlöksklyfta
2 cm ingefära
0,5 dl machesallad
0,5 dl solrosskott
500 g räkor med skal
1 msk fisksås
1 msk ostronsås
1 msk soja
2 hönsbuljongtärningar
2 liter vatten
2 msk olja
Skala räkorna. och majrovorna. Koka upp vatten i en liten kastrull och koka majrovorna tills de blir mjuka. För snabbare resultat, dela dem i mindre bitar. Kom ihåg att skära av blasten, den är "träig".Koka även äggnudlarna så de är färdiga att bara lägga ner i soppan senare.  Skiva löken i fina skivor. Skiva vitlöken och ingefäran i fina skivor de med.  Ta en stor kastrull och hetta upp oljan i den. Låt löken, vitlöken och ingefäran fråsa några minuter och häll sen på 2 liter vatten. Värm upp och smula ner hönsbuljongen. Finhacka chilifrukten och ta bort kärnorna. Lägg ner i soppan. Blanda i fisksås och ostronsås och soja. Salta efter smak. I med nudlarna som ska vara avrunna i ett durkslag. Solrosskott och machesallad läggs i och räkorna lägger du i soppan precis innan du serverar den.

image298
Förrätt 2, friterade auberginer:
Detta behöver du:
1 aubergine
1 tsk bakpulver
2 tsk salt
1/2 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver
1/2 pressad citron
1 tsk paprikapulver
polentagryn
frityrolja
Ta en stor skål. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Pressa ner citronsaften. Häll i 2 dl vatten. Låt blandningen svälla i ca 10 minuter. Skiva under tiden auberginen i önskvärda storlekar. Häll polentagryn i en stor tallrik eller skål. Doppa auberginen i smeten och därefter i polentan. Fritera dem i fritös under uppsikt tills att de börjar få färg. Servera med sweet chilisås.

image299
Huvudrätt:
Detta behöver du:
4 personer:
3 kycklingfiléer, skurna i mindre bitar.
1 stor gul lök, delad i 8 bitar
1 chilifrukt, finhackad med eller utan kärnor
1 cm ingefära, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 knippe broccoli delad i mindre bitar
5 tomater
1 msk fisksås
1 msk ostronsås
1 tsk socker
salt, svartpeppar
2 -3 msk olja
Fräs upp olja och broccolibitarna och löken i en kastrull. Om du gillar fisksåssmak så häll på lite på broccolin. Salta lite och låt det fräsa tills att det blir lagom tuggmotstånd på broccolin. Stek kycklingen på ett stekjärn tills att det är genomstekt. Låt det fräsa tillsammans med vitlöken, chilin och ingefäran. Blanda i fisksås, ostronsås, socker, salt och peppar. Rör runt ordentligt. Lägg i broccolin och löken. Till sist klyftar du tomaterna och rör ner.
Servera med kokt ris.

PERSONLIGT TIPS:
Majrovor hittar du bland rotfrukter. Det luktar lite rädisa om den när du skalar och skär den. Skala ungefär dubbelt så mycket som om det var potatisskal. Skär bort blasten. Salta den antingen i kokvattnet eller på den om den steks.
Räkor läggs alltid i sist i maträtter eftersom de gärna blir sega om de ligger för länge i värme.
Tomater brukar bli väldigt heta när de värms. Lägg därför gärna i de sist om möjligt.
Chilifrukter kan vara trixiga att göra vid eftersom chilin är svår att få bort från fingrarna och gnider man sig i ögonen svider det DUKTIGT! Ha plasthandskar på när du gör vid den eller ha vanliga fryspåsar på händerna. Skär ett snitt på längden. Skrapa ut kärnorna med en liten kniv. Skiva sen chilin med en ordentlig kniv. Hacka. Putta upp chilibitarna på kniveggen med en annan kniv och vält ner det i maträtten. Så slipper du svidande ögon senare. Kärnorna behåller man endast om man inte är pjallig och känslig för stark mat. RIKTIGT stark mat dvs.
Smaka av mat. OFTA! Det är det bästa sättet att ha koll på hur mycket kryddor man behöver använda. Mina recept behöver inte vara perfekta för just DIG, så smaka av. Och saknar du någon krydda så prova dig fram med det du har hemma. Jag brukar lukta mig fram vilka kryddor som passar ihop. Är man osäker så lägger man bara i lite av en krydda och smakar och ser så att det inte blir konstig smak.
Om du råkar få en maträtt för stark: Dryga ut med grädde/mjölk/vatten. I värsta fall så sila maten och skölj av kryddorna. fräs sedan upp på nytt och krydda om. (Endast i nöd)

Sista tipset:
Ta reda på hur många ni är som ska äta INNAN du lagar maten. Så det inte inträffar som för mig att sambon fått maginfluensa och ligger på en bänk tre mil ifrån.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0