CHINA IN MY MEMORY
Idag ska jag berätta hur man tillagar äkta kinesisk mat. Som de flesta i min närhet vet så var jag med min sambo i Kina en hel månad på semester. Vi hade en guide med oss och en killkompis. Vi fick uppleva olika kulturer och se så många vackra djur och blommor som man aldrig sett i lilla Sverige. Kinesiska kvinnor som jobbade på fälten i 40 grader värme och med folkdräkter på. De började jobba klockan fem på morgonen och höll på till sju, åtta på kvällen när solen gick ner. Jag har hört många säga att kinesisk mat är urkass, men mitt lilla gäng påstår raka motsatsen. Visserligen så hade vi ju vår kinesiska guide med oss som visste vad vi beställde in.På ett uteställe kommer jag ihåg att de hade paddor i ett nät på golvet. Man kunde peka på vilken padda man ville ha till middag och den tillagades då speciellt för den som ville ha. Mycket charm med Kinamaten var att de stod ute på de små gatorna i byarna och lagade sina dumplings, bröd, grillspett osv. För en billig peng satt man sen och njöt av frukosten ute i den vackra naturen. När vi kom hem från Kina så lagade vi nästan bara kinesisk mat och än idag fortsätter vi med jämna mellanrum att återuppleva matkulturen och att äta med pinnar här hemma. Visst kan man gå till en Kinarestaurant i stället om man inte vill laga själv, men tro mig när jag säger detta: Den Kinamaten som de serverar dig är så försvenskad. Någon dag ska jag tillbaka till Kina. Vem vet...någon dag kanske jag bor där.





Här följer nu tre rätter som är superenkla att tillaga och något av det godaste i världen:

Friterad majs:
1 burk majs
ca 2 dl vetemjöl
1 tsk socker
2 tsk salt
1 msk stark chilikrydda
Skölj av majsen i ett durkslag. Blanda mjöl, salt, socker och chili i en djup tallrik. Blanda ner majsen och se till så att alla majskornen får mjöl och kryddor på sig. Lägg sedan allting i durkslaget igen och skaka på durkslaget så att löst mjöl rinner bort. FRitera majsen tills att de ser ut som på bilden ovan. Det tar ca 10 minuter.

Äggröra med tomater:
4 sharlottenlökar
Finhackad ingefära, en bit stor som en vitlöksklyfta
6 ägg
7 tomater
1 msk salt
1 msk stark chilikrydda
Finhacka löken för hand eller i matberedare. Stek upp löken och ingefäran i lite olivolja. Blanda äggen och kryddorna i en bunke och vispa ordentligt. Tillsätt 5 msk vatten i äggblandningen. Grovhacka tomaterna.(Går utmärkt i matberedare också.) Häll ner äggblandningen i stekpannan. Rör runt ofta för att inte bränna vid den. Till sist tillsätter du tomaterna.

Bok choy, så mycket så det fyllde en wokstekpanna. Tänk på att detta krymper mycket precis som spenat. (Finns att köpa på Asien Trading tex i Malmö.) Alternativ: Mangold, bladspenat.
1,5 msk hoisinsås
1 tsk kinesisk soja/ljus soja
1,5 tsk ostronsås
Ingefära, finhackad, ungefär som en vitlöksklyfta i mängd.
rapsolja att woka i.
1pressad vitlöksklyfta
1 finhackad vitlöksklyfta
salt
grönsaksbuljong, 3 nypor av pulverbuljong
Fräs upp ingefäran och den pressade vitlöken. Lägg ner bok choyen. Blanda runt. Blanda ner hoisinsåsen, ostronsåsen, sojan, lite salt och grönsaksbuljongen. När det wokats en stund och bladen har minskat kraftigt i storlek så strö lite av den finhackade vitlöken över. Klart att servera.
Personligt tips:
Var inte rädd för att göra mycket majs och bok choy för jag lovar att det tar fort slut. Testa dig fram med chilin i maten. Om du tycker det kunde vara starkare så vet du det till nästa gång. I Kina beställde vi in flera grönsaksrätter, några kötträtter och ris. Maten kommer in på stora fat och meningen är att alla äter från samma fat med pinnar. Pinnar är en övningssak och vi har blivit duktiga på det. T.o.m. min tioåriga son klarar att äta med pinnar nu och han var inte med i Kina ens. Vill man så kan man ställa fram små kinaskålar till var och en så de slipper sträcka sig över bodet för att få tag på rätterna som står för långt ifrån.
Familjens åsikt om maträtten:
Alla rätterna var jättegoda. Bok choyen blev lagom krispig. Jag är inte förtjust i ingefära men när man bara har lite i en maträtt så fungerar det toppen för mig.





Här följer nu tre rätter som är superenkla att tillaga och något av det godaste i världen:

Friterad majs:
1 burk majs
ca 2 dl vetemjöl
1 tsk socker
2 tsk salt
1 msk stark chilikrydda
Skölj av majsen i ett durkslag. Blanda mjöl, salt, socker och chili i en djup tallrik. Blanda ner majsen och se till så att alla majskornen får mjöl och kryddor på sig. Lägg sedan allting i durkslaget igen och skaka på durkslaget så att löst mjöl rinner bort. FRitera majsen tills att de ser ut som på bilden ovan. Det tar ca 10 minuter.

Äggröra med tomater:
4 sharlottenlökar
Finhackad ingefära, en bit stor som en vitlöksklyfta
6 ägg
7 tomater
1 msk salt
1 msk stark chilikrydda
Finhacka löken för hand eller i matberedare. Stek upp löken och ingefäran i lite olivolja. Blanda äggen och kryddorna i en bunke och vispa ordentligt. Tillsätt 5 msk vatten i äggblandningen. Grovhacka tomaterna.(Går utmärkt i matberedare också.) Häll ner äggblandningen i stekpannan. Rör runt ofta för att inte bränna vid den. Till sist tillsätter du tomaterna.

Bok choy, så mycket så det fyllde en wokstekpanna. Tänk på att detta krymper mycket precis som spenat. (Finns att köpa på Asien Trading tex i Malmö.) Alternativ: Mangold, bladspenat.
1,5 msk hoisinsås
1 tsk kinesisk soja/ljus soja
1,5 tsk ostronsås
Ingefära, finhackad, ungefär som en vitlöksklyfta i mängd.
rapsolja att woka i.
1pressad vitlöksklyfta
1 finhackad vitlöksklyfta
salt
grönsaksbuljong, 3 nypor av pulverbuljong
Fräs upp ingefäran och den pressade vitlöken. Lägg ner bok choyen. Blanda runt. Blanda ner hoisinsåsen, ostronsåsen, sojan, lite salt och grönsaksbuljongen. När det wokats en stund och bladen har minskat kraftigt i storlek så strö lite av den finhackade vitlöken över. Klart att servera.
Personligt tips:
Var inte rädd för att göra mycket majs och bok choy för jag lovar att det tar fort slut. Testa dig fram med chilin i maten. Om du tycker det kunde vara starkare så vet du det till nästa gång. I Kina beställde vi in flera grönsaksrätter, några kötträtter och ris. Maten kommer in på stora fat och meningen är att alla äter från samma fat med pinnar. Pinnar är en övningssak och vi har blivit duktiga på det. T.o.m. min tioåriga son klarar att äta med pinnar nu och han var inte med i Kina ens. Vill man så kan man ställa fram små kinaskålar till var och en så de slipper sträcka sig över bodet för att få tag på rätterna som står för långt ifrån.
Familjens åsikt om maträtten:
Alla rätterna var jättegoda. Bok choyen blev lagom krispig. Jag är inte förtjust i ingefära men när man bara har lite i en maträtt så fungerar det toppen för mig.
Kommentarer
Trackback