Bulgurpytt och kotletter: inspiration valnötsolja

Bulgurpytt:
4 portioner:
4 dl vatten
2 dl bulgur
1/2 svampbuljongtärning
1 paket färska sockerärtor
1 aubergine
1 burk cannellinibönor
citronsaft
salt, peppar
valnötsolja
Koka upp vatten med svampbuljongtärningen. Häll ner bulgurn och låt det koka i åtta minuter på svag värme under lock. Medans bulgurn kokar så fräser du upp sockerärtorna i valnötsolja och saltar dem. Lägg över dem i en bunke/skål. Dela en aubergine i mindre bitar och stek dem tillsammans med bönorna i valnötsolja. Häll lite citronsaft ovanpå och salta och peppra. När bulgurn har kokat färdigt så häller du i 1 till 2 matskedar olja och blandar ner sockerärtorna, auberginen och bönorna i bulgurn. Smaka av med salt och peppar.
Kotlettmarinad:
2-3 stycken köttbitar:
Valnötsolja ca 1 dl
1/2 msk salt
1 tsk peppar
1/2 tsk chilipulver
1 msk lammkrydda
1 tsk grön curry
1 msk citronsaft
Blanda alla ingredienser och pensla kotletterna innan stekning på ena sidan. Stek i valnötsolja. Pensla andra sidan på köttet medans första sidan stekes. Stek båda sidor tills köttet fått brun fin färg och är genomstekt. Prova skär med kniv på det tjockaste stället av köttet. Det ska inte vara "blodigt".
Personligt tips:
Temat för dagen var valnötsolja. Självklart så går det lika bra med selleri...erhm....jag menar olivolja!!!
Familjens åsikt om maträtten:
Sonen tyckte mycket om köttet. Det blev saftigt och gott. Kryddorna passade mycket bra tillsammans.
Morgondagens maträtt:
Stekta nudlar med grönsakswok
Kommentarer
Trackback