Födelsedagskalas!!!! Adam fyllde tio år!

image217
image218
Översta bilden : chokladmuffins, chokladrutor, kanelpaj, nonstopkaka, marsipanrosor med blad och amerikansk kesopaj.

Chokladmuffins:
150 g margarin
2 dl socker
2 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5-2 tsk bakpulver
3 msk kakao
blockchoklad, mörk eller ljus eller vit. Välj vad ni gillar!

 Sätt ugnen på 200 grader. Vispa margarin och socker pösigt. Vispa i ett ägg i taget. Tillsätt vaniljsocker och mjölk. Vispa lätt. Blanda de torra ingredienserna för sig i en bunke. Rör sedan ner smeten. Fyll pappersformer till hälften. Sätt i blockchokladbitar i mitten av formarna. Grädda muffinsarna i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter.Testa  efter femton minuter med en sticka om de är färdiga. Stickan ska inte vara kladdig av smeten.

Chokladrutor:
ca 30 stycken.
100 g margarin eller smör
1,5 dl socker
1 ägg
3 msk kakao
1 1/4 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Garnering: strössel i olika färger.

Rör matfett och socker smidigt. Tillsätt ägg och kakao. Blanda i mjöl och bakpulver. Rör samman smeten. Bred ut smeten i en väl smord långpanna. 30x40 cm. Fördela strössel jämnt över smeten. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 8 minuter. Skär upp kakan i rutor medan den är varm och lossa dem genast från långpannan. Låt kakorna svalna på galler.

Kanelpaj:
BOTTEN:
2, 5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 krm socker
60 g smör eller margarin
0,5 dl mjölk
FYLLNING:
0,5 dl socker
1 tsk vetemjöl
1 tsk malen kanel
1,5 dl vispgrädde
1 dl kesella
Blanda mjölet till bottnen med bakpulver, salt och socker i en skål eller matberedare. Tillsätt matfettet, delat i mindre bitar och finfördela det. Häll i mjölken. Arbeta snabbt ihop degen. Klä bottnen och kanterna på en pajform, ca 24 cm i diameter. Tryck till degen mot formens kant med en gaffel. Blanda samman socker, mjöl och kanel till fyllningen. Strö den på pajbottnen. Rör samman vispgrädde och kesella. Häll blandningen i pajformen. Grädda pajen på galler i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 30 minuter. Låt pajen svalna. servera den gärna med färska eller frysta bär.

NONSTOPKAKA:
Botten:
75 g margarin eller smör
2 dl råsocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2,5 dl havregryn
1 dl riven kokos
Fyllning:
100 g mörk blockchoklad
1 påse valnötskärnor, ca 40 g
1 dl riven kokos
30-40 nonstopkarameller
Rör samman matfett, råsocker, ägg och vaniljsocker till en luftig och porös smet. Blanda i mjöl, havregryn och kokos. Tryck ut smeten i en väl smord pizzapanna eller pajform. ca 30 cm i diameter. Strö på chokladen hackad i bitar, grovhackade valnötskärnor och ev kokos. grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader i 13-15 minuter. Låt kakan svalna. Strö på nonstopkarameller.

Amerikansk kesopaj:
Botten:

15 digestivekex
150 g bordsmargarin
2-3 msk florsocker
Fyllning:
500 g keso
1/2-3/4 dl lätt créme fraiche
2 msk socker
rivet skal av 1 citron
Garnering:
Färska jordgubbar
citronmelissblad
Låt keson rinna av i en sil ca 20 minuter. Krossa kexen fint i en matberedare. Rör matfettet smidigt med florsockret med elvisp. Tillsätt de krossade kexen och rör samman. Klä bottnen och kanterna av en pajform, ca 22 cm i diameter med kexdegen. Ställ formen i kylskåpet medan du förbereder fyllningen. Blanda keso och créme fraiche i en skål. Fyllningen ska ha krämliknande konsistens. Smaksätt med lite socker och citron. Häll krämen i pajskalet. Garnera med bär och citronmelissblad.

Kommentarer
Postat av: Ewa Turre

Ja det var gott kan jag intyga som var med på festen.

2008-01-31 @ 15:24:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0