ANDREA´S HEMBAKTA BULLAR


Detta behöver du:
ca 20 st:

25 g jäst
75 g smör/margarin
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
3/4 tsk nystötta kardemummakärnor eller 1 tsk mald kardemumma
Apelsinskal riven från 1/2 apelsin
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör/margarin
3/4 dl socker
1,5 tsk mald kanel
Mandelmassa , runt 50 gram eller valfri mängd (går bra utan också om Du föredrar det)
Pensling:

1 ägg

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en liten kastrull, häll i mjölken och grädden och låt det bli 37 grader. Blanda ner det i jästen och rör runt tills jästen är helt upplöst. Tillsätt salt, socker, kardemumma och apelsinskalet. Arbeta in degen. Knåda degen på bakbord tills att den är smidig. Låt den sedan jäsa i minst en halvtimme under bakduk.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen och vispa upp ägget seperat i en liten skål. Rulla någon eller några längder mandelmassa.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 30x70 cm. (Inte jätteviktigt med storleken, huvudsaken är att det går att rulla ihopa efteråt.) Bred på fyllningen och lägg mandelmassarullen/rullarna i långkant med degen. (se bild 3)
Rulla ihopa till en tjock rulle. Skär den i 2-3 cm breda bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. (Vill du så kan du ha dem i formar men det går bra utan formar också.)Sätt dem på högkant och tryck till dem lite så att de blir ståendes. Låt dem jäsa under bakduk igen i ca 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader under tiden. Och låt gärna plåten med bullarna stå på spisen så de får värme från ugnen och jäser bättre.
Pensla bullarna med det uppvispade ägget och sätt in dem i ugnen. Ca 11 minuter behöver de bakas. Eller tills att de fått brun fin färg. Låt de svalna på galler.
Ät bullarna direkt eller frys in dem och bjud på när du får oväntade gäster!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0