Fredagsmys!

Detta behöver du:
Felix potatisklyftor, frysta. Smak av sourcreme and onion.
2 paket bacon
1 knippe grön sparris
ca 400 g ostronskivling
physalisfrukter
1 burk créme fraiche
1 Ädelost, blåmögelost
sockerärtor
3 vitlöksklyftor, pressade
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisklyftorna på en ugnssäker form och häll lite olivolja över. De kan stå i ugnen 25 minuter. Rör bara runt lite emellan varven. Salta potatisen när den ska serveras.
Ostsås: Pressa med en stor gaffel ca 3/4 av ädelosten ner i créme fraichen. Sala och peppra eventuellt. Låt såsen stå en stund och smaka sen av den för att se om den behöver mer ostsmak.
Koka upp vatten till sparrisen. Välj en kastrull i storlek större så att sparrisen får bra plats. Skala sparrisarna. Dock ej huvudet på dem. Skär av ca 1-2 cm från skaftet. Lägg dem i det kokande vattnet och låt dem koka exakt 5 minuter. Ta sedan och lägg dem i kallt vatten.
Snurra baconskivor runt sparrisarna och stek dem tills de är gyllenebruna. (Dvs baconet)
Fräs upp olivolja och sockerärtor. De får gärna få lite färg. Men de ska ha tuggmotstånd. Salta dem.
Skär bort den stora klumpen som ostronskivlingarna sitter på. Stek dem i pressad vitlök, smör, salt och peppar.
Garnering: Physalisfrukt.
Personligt tips:
Grön sparris är godast färsk. Den ska läggas i kokande vatten och koka exakt 7 minuter för att sedan tas upp och antingen serveras direkt eller om den ska serveras senare så ska den kylas ner under tiden tills att den ska fram. Anledningen till att jag endast kokade den 5 minuter idag var för att den skulle på stekpannan efteråt med baconet och jag ville inte att den skulle bli sumpig, vilket den lätt kunde blivit annars. Grön sparris är dyr i de flesta affärer. För att ha mer mat till familjen så stekte jag upp resterande bacon också från de båda paketen. Mina killar vill alltid ha gott om kött. Knaperstekt bacon skulle det vara.
Ostsåsen blev populär hos oss alla. Själv så älskar jag den. Trodde inte att sonen skulle gilla den men han slukade den i ett nafs, trots att han normalt sett inte gillar blå eller grönmögelost.
Ostronskivling är också ganska dyrt. För 400 g betalade jag över 40 kronor, men det blev ändå en hel del svamp. Vill man ha ett billigare alternativ så går det så klart alldeles utmärkt med champinjoner. Till denna maträtten hade jag i så fall valt små champinjoner och stekt dem hela i salt, peppar, vitlök och smör.
Mitt sista tips för denna dag:
När man har många saker som ska stekas på spisen och man inte vill att maten ska hinna bli kall innan den ska serveras: Lägg tex svampen i en kastrull och sätt på svag värme. Du kan även lägga sparrisen med baconet runt ovanpå svampen och så på med ett lock. Ostsåsen kan du ha gjort vid långt innan du börjar på maten så att du slipper stå och dona med den i sista minuten.
Kommentarer
Postat av: Caroline
Ser helt underbart ut !
Postat av: Caroline
Vattnas i munnen
Trackback