Lax dórange med räksås

image292


Räksås:

1 gul hackad lök
5 dl grädde
150-200 g räkskal
1 fiskbuljongtärning
Apelsinjuice färskpressad från 1 apelsin
0,5 tsk timjan
0,5 tsk rosmarin
0,5 tsk kardemumma
chili efter smak
1 purjolök
1 morot
Fräs upp 3/4 av löken i lite flytande smör i en kastrull. Häll ner grädden.Lägg i räkskalen. Låt det bli varmt och smula i fiskbuljongen. Krydda såsen och blanda i apelsinjuicen. Låt kastrullen stå på låg värme i ca 1 timme. Det ska helst inte puttra, bara vara varmt. Skiva purjolöken och moroten till fina slantar. Stek upp dem i lite smör på ett stekjärn med resterande hackad lök. Sila såsen så du får bort skalen. Häll såsen i en bringare och blanda sedan ner grönsakerna.

Laxfilé i ugn:
4 laxfiléer
Salt
Peppar
Rosmarin
Timjan
Apelsinbitar
Smör
Lägg laxfilébitarna på aluminiumfoliebitar. Salta och peppra och strö på lite av de andra kryddorna. Lägg hackad apelsin på laxen och en klick smör över. Tryck ihop folien till små paket och sätt in dem i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

Servera med kokt potatis.

Garnering:
Apelsinskivor.

Personligt tips:
Anledningen till den långa såstiden är att smaken från skalen blir bättre om det får ligga och "gona" sig. (Finns det ordet?) Purjolöken och morötterna blir bäst om de inte är för tjocka. Då går det fort att steka upp det och de får en fin yta. Byt inte ut grädden till créme fraiche eller liknande, du får inte alls samma smak på såsen. Maten var en höjdare!!! Det var nog mitt bästa verk genom tiderna här på bloggen!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0