GRÖNSAKSPLÄTTAR MED SNITSEL OCH VITLÖKSSÅS eller TZAZIKISÅS

Grönsaksplättar:
3-4 personer
2 morötter
3 potatisar
1 liten squash
1 strimlad purjolök
2 ägg
salt, peppar
Riv morötter, potatisar och squash. Blanda det i en skål. Strimla purlolöken i smala bitar. Blanda i purjolök, ägg och kryddor och rör runt allt ordentligt. Använd fingrarna för bäst resultat. Forma det till biffar och stek dessa på ett stekjärn med en rejäl klick smör i. Det tar ett bra tag att steka biffarna.
Snitsel:
Panera köttet.
Blanda ett ägg, salt och peppar i en tallrik.
lägg 2 matskedar vetemjöl blandat med 3/4 dl skorpmjöl i en annan tallrik.
Doppa köttet först i ägget och sedan i mjölet. Stek snitslarna några minuter på var sida. Ha inte för hög värme. Om du har 1-12 system på din platta så ha den på ca 8-9 för bästa resultat.
Vitlökssås:
2 dl créme fraiche
2 tsk Dijonsenap
1-2 vitlöksklyftor
salt och peppar
Blanda ovanstående livsmedel. Pressa vitlöken, hacka inte den. Låt gärna såsen stå en stund innan den serveras.
Personligt tips:
Grönsaksplättarna kan vara lite besvärliga att få att se ut som biffar då de lätt delar sig. Fös ihopa dem ordentligt på stekpannan med din stekspade. Om purjolöken har för stora/breda bitar så gör det att biffarna inte formar sig lika lätt. Var därför noga med att ha smala korta strimlor purjolök. Du kan även köpa en färdig tzazikisås bland kylvarorna i affären. Vi hade detta idag och då blandade jag i senap, mer vitlök (2 klyftor), salt och peppar.
Familjens åsikt om maträtten:
Alla var imponerade av hur goda grönsaksplättarna var. Till min förvåning så smakade de supergott. Rekommenderar dessa!! Det enda negativa med maträtten idag var att det tog ganska lång tid att steka plättarna.
Morgondagens maträtt:
Kycklingpasta
Kommentarer
Trackback