Färgglad potatisgratäng med kalkon



2-3 portioner
Detta behöver du:

4 normalstora potatisar, skalade, skivade
50-100 g kål, eller annan bladgrönsak, fint hackad
10 cm purjolök, skivad
200 g strimlad/hackad rökt kalkon (pålägg)
Becel- flytande margarin (till att woka i och att smörja ugnsform med)
1 gul hackad paprika
1 gul fint hackad lök
ca 5 tsk grönsaksbuljong (pulver)
chilisalt (Finns på Maxi), går bra med vanlig chili också, mått efter smakbehov
4 ägg
4 msk vatten
4 tsk ajvar
salt, peppar
Smörj en ugnsform. Lägg potatisskivorna i den, salta lite med chilisalt och sätt in i 200 grader. Medan du har potatisen i ugnen så förbereder du resterande mat:
Woka kål och purjolök tillsammans i flytande margarin. Krydda med 1-1,5 tsk grönsaksbuljong. Woka tills det mjuknar. Lägg sedan åt sidan. (Vill du så kan du woka paprika, lök, purjolök och kål tillsammans, men då får du tänka på att krydda mer)
Woka nu paprika och lök. Krydda med ca 1 tsk grönsaksbuljong. Tills det mjuknar och löken börjar få lite färg. Lägg åt sidan.
Blanda ägg, vatten, ajvar, 2 tsk grönsaksbuljongpulver, eventuellt lite salt. Vispa det ett tag.
Ta ut potatisen från ugnen. Den ska ha hunnit bli lite mjuk. Lägg kalkonköttet ovanpå potatisen. de wokade grönsakerna ovanpå och sist häller du på äggen med ajvar osv.
Peppra lite på allt och sedan sätter du in det i ugnen igen. Låt det stå tills att ägget hårdnat. ca 30 minuter.

Kycklingkebab med hemmagjord kebabkrydda



Kebabkrydda, hemmagjord:

2 tsk basilika
1 tsk stark paprikapulver
1 tsk chilisalt
1,5 tsk spiskummin, mald
0,5 tsk vitlökspulver

Kycklingkebab, stekes med kryddblandningen i lite olivolja.
Champinjoner och lite hackade fikon stekes i antingen lite smör eller olja och kryddas lätt med lite salt och chili.
Pommes frites tillagas under tiden i ugn på ca 220 grader beroende på anvisningar på påse/paket. Kryddas efteråt med pommeskrydda eller salt.
Salladen är gjord på isbergssallad, skivad röd lök, hackad tomat, gul paprika, russin, lite citronsaft och lätt saltat.

Vitlökssås gjord på 1 burk créme fraiche, salt, peppar, 1 msk senapspulver och 1 stor vitlöksklyfta, pressad.

Lax och potatis i tortillabröd med fräsh avokadosallad


Recept till 4 medelstora rullar:

4 tortillabröd, original
6 normalstora potatisar, kokta utan skal
2 laxfiléer
1,5 dl kesella
1 tsk salt
0,5 tsk limepeppar
chilikrydda, efter vad dina smaklökar tåler/tillåter...
Lägg tortillabröden i aluminiumfolie i ugn. Ca 100-150 grader. Låt de bli varma. Koka upp laxfiléerna skurna i mindre bitar. det räcker med fem minuter för att de ska bli genomkokta om bitarna inte är så stora.  Men ha för vana att noga titta så att de är färdiga innan du äter dem. Mosa den kokta laxen i en skål med en gaffel och blanda ner kesellan och kryddorna. Smaka av. När bröden är varma så mosar du ca 1,5 potatis till ett bröd. Du kan mosa dem direkt på bröden. Lägg lite av laxfyllningen vanpå och rulla sedan ihopa och servera med avokadosallad.

Avokadosallad:
1/2 litet isbergssalladshuvud, strimlat
1 liten röd lök, skivad
2 skivade avokados
2 tsk citronsaft
Eventuellt lite salt och peppar
Blanda salladen och servera till nygjorda rullar. Kom ihåg att avokado gärna blir brun om den inte äts omgående. Men lite citronsaft håller den fin längre. Och smaken av citrus på avokado är supergott.


Kryddig kycklingpasta med cocktailinslag??


2 st kycklingfiléer
1 stor scharlottenlök
ca 10 st cocktailtomater
1-1,5 dl matlagningsgrädde
Några skivor vattenmelon
1 tsk chilisalt (Ica Maxi)
1 tsk Limepeppar (Ica Maxi)
1 tsk kibbykrydda
ca 6 st krossade sichuanpepparkorn
Salt efter behov
Olivolja till stekning och lite till pastan

Tagliatellepasta till 2 personer

Koka upp vattnet till pastan. Stek upp kycklingfiléerna, skurna i mindre bitar, i olivolja. Stek tills köttet är genomstekt och har lite brun färg. Krydda köttet med alla kryddor. Låt det fräsa en stund och hacka ca 6 cocktailtomater och hacka löken under tiden om du inte redan gjort det d.v.s. (Somliga är ju snabbare än andra :) Blanda ner löken och tomaterna i köttet och fräs tills att tomaterna börjar mosa sig. Häll till sist i matlagningsgrädden. Smaka av med salt och eventuellt mer grädde om du inte vill ha det för starkt.
Garnera med cocktailtomater och vattenmelonskivor.

Griskött i sötsur sås med ris och sockerärtor


(Jag vet bilden blev dålig)

2 grishalskotletter
1 paket Sockerärtor
1 glasburk Uncle Ben´s Sweet and sour
Salt
Pepparmix
Oregano
Koka ris för två personer. I detta fallet använde jag riskokare. Skär köttet i små bitar. Rensa det från fett och ben.
Fräs upp sockerärtorna i lite olivolja och salta, peppra och strö på lite oregano. Lägg sedan antingen sockerärtorna åt sidan medan du steker upp köttet eller behåll dem på svag värme.
Du kan med fördel använda samma stekpanna till köttet som du hade till sockerärtorna. Då har du kvar lite från kryddningen i pannan som du kan ha på köttet. Salta och peppra köttet lite och låt det bli genomstekt. Häll på Uncle Ben´s såsen och låt det bli varmt. Färdigt! Snabbt. Smidigt och gott.

Garnering:
1 physalis


Min andra blogg

För er  som undrar vad jag gör när jag inte fixar min matblogg så kan ni gå in och följa mina dagar på www.zpeedylovesme.blogg.se
WELCOME!

Lite annorlunda med krabbor

Ja då har man testat något nytt...KRABBA!!!!


3 krabbor gick på 197 kronor på torget. De var "bara" till att knäcka och skära och sprätta upp....hrm....
Jag tänker INTE rekommendera dessa käääära djur eftersom jag själv inte var så förtjust i det, men några bilder och tips kommer i alla fall här för er som råkar gilla att äta Sebastian från "Den lilla sjöjungfrun":
 Eftersom både en och två har läst min blogg här om dessa himla krabbor och berättat att jag fått helt fel för mig så fixar vi lätt till det så här så länge tills jag hinner skriva det rent. Så jag hoppas att ni som läst inte provat på krabborna ännu eller vetat bättre än mig angående dessa små "söta "djur....hrm....

Citat från Lars:
"själva kroppen delad på mitten helt korrekt. Lamellerna som du benämner kroppshalvorna är mjuka andningsorgan som sitter direkt på den hårda kroppens båda sidor är borttagna på din bild. Inne under skalet finns en röd massa som är rom. Denna är ofta skiktad med levern. De smakar båda gott. Det du benämner smör är närmast vitt eller med rosa nyans och sitter på levern det äter aldrig vi utan skrapar bort vid rensningen. I bakdelen av varje kroppshalva precis innanför snittlinjen finns en äcklig slemmig klump som jag nogsamt pillar bort liksom analen som löper från stjärten upp mot huvudet och passerar den goda rommen. Kroppen krossar vi aldrig utan pillar ut det fina krabbköttet genom benöppningarna med en speciell smal gaffel med bara två horn. Då får man inte med något från den hårda kroppen att tala om. De övre lederna som sitter kvar på din bild måste man då först ta bort. Oftast lossnar de om man vrider och knäcker samtidigt men det händer också att de som i ditt fall blir sittande"

(Tusen TACK Lars!!!!! Ja även lite tack till dig Thomas.....)


Jag serverade grönsaker till. Jag skivade upp rädisor, gurka, tomat, röd lök och gul paprika. Jag hade även rostat bröd till. Surkålsbröd, pumpabröd och vitlöksbröd. Min frys är full av bröd.... Det blev lite mycket...hrm...
Så klart så skulle pojkvännen ha löjrom till krabban och för sonens skull hade jag vitlökssås också. Ett kallt vitt vin till och ett fint ljus med mangodoft på bordet och stämningen blev lyckad.

Thomas visade Adam hur det skulle gå till. Jag höll mig bakom kameran för säkerhetsskull. Man vet ju aldrig om krabborna anfaller...Och jag var RÄTT nervös att de skulle ha ätit upp något gott från kylen när de låg där och väntade på att ätas upp....
Jag är osäker på om jag någonsin kommer äta krabba igen...möjligtvis klorna...

HEJ ALLIHOPA!

Kan meddela att bloggen står under paus. Vilket ni säkert redan räknat ut, men ändå. Jag känner mycket lite inspiration för närvarande. Men jag kommer tillbaka! Var så säkra på det! Ska försöka uppdatera här inom några dagar så håll ögonen öppna och glöm inte att det finns många recept här som kan få just DIN kväll att tindra!

(Jag skulle ju kunna jobba på TV... "kom och köp kom och köp! HAr en JÄTTEFIN stekpanna framför mig som kan ge dig både närhet och ömhet eller ännu bättre tredje gradens brännskador. Var inte rädda gott folk för inuti er finns en liten gnista som bara lääääängtar efter en varm och skön STEKPANNA!!!!!!" Vad tror ni? Skulle jag fixa det??)

Flygande Jakob


2 portioner:
2 kycklingfiléer, delade i mindre bitar. Stek upp dem i lite smör.
150 g bacontärningar
1 gul hackad lök
3 stora hackade champinjoner
Chilipasta av stark sort.
2,5 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde
100 g jordnötter, gärna kryddade
Ketchup-för färgens skull, ta så mycket du vill ha.

Garnering: Paprikaskivor och jordnötter

Stek allt tillsammans. När kycklingen är genomstekt så häll på chili.Vill man ha det mildare så går ketchup utmärkt, men då får man krydda lite extra med salt och peppar och kanske lite chilikrydda.
Smaka av maten när du lägger i chilipastan/såsen. Om du använder chilipasta som är saltad så behöver du inte krydda maten extra med salt. Vill du ha peppar i så går det bra. Servera med ris, paprika och nötter. I många recept ska man även ha banan i rätten. Jag hade inga bananer hemma så det hoppade jag över men maten blev ändå väldigt poppis även av den minsta!

Romantisk middag, vildsvin


1 portion:
2-3 stycken kalla skivade potatisar
2 romansalladsblad
1 skivad champinjon
1/2 skivad gul lök
1 pressad vitlök
5-6 stycken rökt vildsvinskivor
Lägg först romansallad på tallriken. Sen skivad potatis, champinjonerna, löken, vinegrätten och sist lite pressad vitlök.

Vinegrätt:
3 msk vitlöksolivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk strösocker
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk timjan
0,5 tsk pizzakrydda
0,5 tsk provance
Blanda allt och häll försiktigt på potatisen och grönsakerna.

KalvKöttgryta

Köttgryta


Detta behöver du:

2 portioner:

Ca 10 stycken hackade champinjoner

200 g kalvkött

1 grovt hackad gul lök

4 st delade minimajskolvar

5 cm finhackad citrongräs

1 cm finhackad ingefära

1 burk krossade tomater

2,5 dl matlagningsgrädde

4-5 dl mjölk

1 svampbuljong

1 msk souvlakigrillmixkrydda

3 msk chilipasta (stark) gärna med basilika i.

8 mandelpotatisar

Salt, peppar

Smör att steka i

Bryn upp kalvköttet i antingen en stor kastrull eller en stekpanna. När köttet fått brun färg så blanda ner grönsakerna. Låt det fräsa en stund och häll sedan ner krossade tomater, matlagningsgrädde buljongtärningen. Låt det börja puttra. Blanda i chilipasta och souvlakigrillmixen. Salta och peppra efter smak. Sist häller du i så mycket mjölk du vill ha för att få rätt styrka på grytan. Det vill säga: Mer mjölk om du vill ha mindre styrka.

Servera med mandelpotatis och garnera med gurkskivor och tomatskivor.


KUMMELFILÈ MED WOKADE NUDLAR

KUMMELFILÈ MED WOKADE NUDLAR

 

Detta behöver du:

1 smord ugnsform

4 st kummelfiléer (eller torskblock)

Salt

Vitlökspeppar

Några skivor lagrad ost

2 portioner kokta nudlar

4 st skogschampinjoner

1 liten skivad röd lök

2 tomater (gul + röd)

1 dl pumpakärnor, osaltade

1 burk gröna linser

2 tsk balsamvinäger

2 msk hoisinsås

4 msk ostronsås eller fisksås

Bladspenat

Olivolja (att woka i)

Lägg fisken i formen och salta och peppra den. Lägg på lite bladspenat och toppa med lagrad ost. 200 grader ca 30 minuter mitt i ugnen.

Woka nudlar och grönsaker och blanda ner hoisinsås, ostronsås och kryddor. Servera med några spenatblad.


korvgryta med sweet and soursås


2 portioner:

1/2 falukorv i bitar
1 hackad morot
1 hackad gul lök
1/2 liten burk majskorn
1/2 tsk oregano
1/2 tärning grönsaksbuljong
1/2-1 dl sweet and sour sås
1 dl milda matlagningsgrädde
salt
pepparmix
eventuellt chilipasta (stark= 1 tsk)
eller vanlig chili enligt smak
Stek upp korv och morot först. Tillsätt löken, majsen och sweet and soursåsen. Blanda. Krydda maten och häll i grädden. Sist grönsaksbuljoneg. Servera med ris!!

Vacker tisdagsmiddag...dock EJ soppa!!!!


 

(Kommande recept är tänkt till 2 portioner…..)

 

UGNSPOTATIS:

3 stycken skivade stora potatisar

En smord ugnsform, spelar inte så stor roll hur stor form du tar så länge du har koll på potatisen i ugnen.

Rapsolja

Salt och peppar, smaka av hur salt du vill ha det.

Sätt ugnen på 225 grader och droppa rapsolja över potatisarna som du lägger i formen. Sätt in dem i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Rör runt lite då och då och salta och peppra dem EFTER att de varit i ugnen.

 

KYCKLINGFILÈMARINAD:

0,5 dl olivolja

1 tsk soja

0,5 tsk svartpeppar

0,5 tsk oregano

¼ tsk senapspulver

1 pressad vitlök

Blanda ingredienserna ovan och häll ner det i en fryspåse och lägg ner 2 stycken kycklingfiléer. Låt köttet ligga och vila i marinaden medans du förbereder såserna.

När poatisen har fått fin brun färg så steker du upp köttet tills köttet är genomstekt. Pensla köttet med marinadsaften då och då så får du saftigt kött.

 

ÄDELSÅS:

50 g ädelost

½ dl créme fraiche

2 krm salt

1 krm svartpeppar

Mosa ner osten i fraichen och salta och peppra lite grand. Ställ såsen kall.

 

SOJASÅS:

1 msk klippt koriander

3 msk valnötsolja

3 msk olivolja

1 msk sesampasta

1 msk Kikkoman soja

½ tsk Persillade krydda

1 msk kycklingfond

1 nypa muskotnöt

Blanda ovanstående ingredienser, vispa gärna det lite, häll ner det i en liten mjölkkanna om du har en. (Det blir lättare att hälla den sen på maten.)

 

OCH NU TILL UPPLÄGGET:

Du behöver detta utöver de andra ingredienserna:

3 champinjoner

1 tomat

1 röd lök

1 paket italiensk salladsmix

OCH

½ liten burk majskorn

Skiva svamp, tomat och lök

€             Lägg först salladsmixen på tallriken.

€              Därefter potatisskivor.

€             Tomatskivor vid sidan och champinjonerna vid andra sidan.

€             Röd lök ovanpå tomaterna.

€             Majskorn lite utspritt.

€             Droppa sojasås över maten.

€             Kycklingfilén lite snyggt vid sidan så att potatisen fortfarande syns.

€             En klick ädelsås på/bredvid köttet.

€             Garnera gärna med en liten korainaderbukett i såsen.

 

Personligt tips:

Sojasåsen blir salt i smaken och du bör smaka av den innan du häller den över maten så du vet hur mycket du kan hälla på senare. ädelsåsen kan du om du vill ta mindre ost i om det finns mögelostkänsliga …barn…hrm….vid bordet.

SMAKLIG MÅLTID!!!!!!

 

 

/ Andrea

 

 

 


Onsdagssallad



2-3 portioner:
10 köttbullar
1 rödlök
10 cm gurka
2 stora tomater
1/2 isbergssalladshuvud
1/2 liten burk majs
3 stora champinjoner
1/2 röd paprika

Dressing:
0,5 dl rapsolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk salt
1 tsk orientalisk krydda
1 tsk finklippt koriander

Blanda salladen med dressingen och servera direkt. Garnera gärna med lite korianderblad och peperoni.

RSS 2.0