SKINKKNYTEN OCH GURKSALLAD

skinkblandning:
4 personer:
250g rökt skinka
6-8 salladslökar
2 tsk socker
1 tsk linfröolja eller sesamolja
pepparmix
Strimla skinkan grovt och lägg den sedan i en matberedare. Blanda i salladslökarna som du har strimlat innan. Sätt igång matberedaren. Låt det bli till en massa. Häll i socker och olja och lite pepparmix. Blanda alltihopa i matberedaren en liten stund. Låt blandningen så tills att degen är färdig.
Deg:
6 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 dl hett vatten
200 g smör
2 tsk sesam eller linfröolja
Lägg mjölet i en skål. Klicka i smöret i små bitar. Blanda. Använd fingrarna och gör det till en gryning massa. Lägg därefter i saltet och 2 dl hett vatten. Blanda ihop det till en deg. Om degen är för klibbig så tillsätt mer mjöl.
Kavla ut degen och skär ut ca 8x8 cm långa fyrkanter.
Knyten:
2 ägg
skorpmjöl
Lägg 1 msk skinkblandning i varje fyrkant och tryck sedan ihopa degen till trekanter. Nagga kanterna med en gaffel. Vispa upp äggen i en tallrik och doppa knytena i ägget och sedan i skorpmjölet. Fritera knytena ca tre minuter i fritös.
Gurksallad:
1 gurka
2 salladslökar
1 msk vitvinsvinäger
1 msk socker
1 msk fisksås
Skär en gurka i bitar. Blanda i två stycken salladslökar strimlade eller hackade. Häll i vitvinsvinägern, sockert och fisksåsen. Rör runt. Färdig att servera.
Personligt tips:
Gör inte degen för tunn när du kavlar ut den, det är lättare att få ihopa knytena om degen är lite tjockare. Om du får deg över, vilket jag fick, så kan du doppa den också i ägg och skorpmjöl och fritera den för sig. Jag hade några knyten som blev för svåra att stänga på grund av för tunn deg och då gjorde jag om dessa knyten till runda bullar och friterade dem så istället. Det gick alldeles utmärkt. Men det ser finare ut med knytena.
Ett annat tips är att blanda i koriander i köttblandningen och lite soja. Sesamolja ger mer smak än vad linfröoljan gör.
Familjens åsikt om maträtten:
Sambon gillade maten. Knytena blev perfekt. Mycket fin och mild smak. Sonen var speciellt imponerad av gurksalladen. Själv så älskar jag friterad deg. Onyttigt och gott. :)
Morgondagens maträtt:
Lätt kycklingwok.
Kommentarer
Postat av: åsa
detta kommer nog att stå på mitt bord en dag. smarrigt.
kram
Postat av: Hylkén
Detta så ju gott ut, de får vi testa efter jul.
Ses till helgen och ha de bra.
Trackback