VÅRSALLAD

image306
Detta behöver du:
2 portioner

Pasta, Zetas radiatori 10% fiber (Köpt på Ica Maxi) 2 portioner
280 g knaperstekt bacon
Några skivor lime
créme bonjour salladsost med olivsmak
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
1 röd lök
några skivor purjolök
2 champinjoner
7-8 cocktailtomater, gula
ca 10 cm skivad gurka
Italiensk salladsmix
minimellan naturell mix, OLW: pumpafrön, cashewnötter, gula russin, hasselnötter, jordnötter (alla osaltade)
solroskärnor, rostade och saltade
Dressing:
1 dl linfröolja
1-2 msk vitvinsvinäger
1 tsk citronpeppar
1 tsk pepparmix
2 tsk salt
lite chili
Lägg pastan underst och droppa på lite dressing. Variera fint med grönsakerna och droppa dressing mellan varven. Dekorera med lime och nötter.

Ugnsgratinerad falukorv

image303



Detta behöver du:

1 falukorv
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stora tomater
1 burk Icas pesto på torkade tomater
1 burk Icas paprikasallad
Senap, några matskedar
1-2 dl riven ost
Matfett
Smörj in en ugnsform med matfett och lägg i falukorven. Skär djupa snitt i korven med ca 1,5 cm emellan. Skär tunna skivor av tomaterna och löken. Tryck ner en bit tomat och lite lök i de djupa hacken i korven. Går det att få ner senap i hacken så häll ner lite där. Annars kan du bara smeta in lite senap ovanpå hacken. Lägg peston på hela korven. Toppa med paprikan och lägg gärna lite paprika runt om korven också. Pressa vitlöken och lägg några små klickar ovanpå paprikan. Strö riven ost på. Sätt in korven i ugnen på 175 grader ca 20 minuter.

Servera med hemmagjord potatismos.

Pastagratäng

image300

Detta behöver du, 4 personer:
Kokt pasta beräknat till 2-3 personer. Gärna olika sorter. Ex. penne, fjärilar osv.
Nötfärs ca 400 g
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 röd paprika
1/2 pressad citron
1/2 stjälk citrongräs
ca 10 små champinjoner
3 medelstora tomater
(solrosskott och machesallad) Tog jag för att få använt det jag hade hemma
max 10 skivor lagrad ost
parmesanost
gurka
citronsyra
salt, peppar, 1,5 msk örtagårdskrydda, 1,5 msk grön thai curry, 0,5 tsk gurkmeja
Smörj en ugnsform. Lägg kokt pasta i. Hacka löken, vitlöken, citrongräset (mycket fint hackat), paprikan och champinjonerna. Stek upp nötfärsen. Salta och peppra. Lägg i allt som du hackat. Låt det fräsa tillsammans. Blanda ner kryddorna. Rör runt i pytten. Lägg i machesallad och solrosskott. Pressa i citronsaften. Lägg blandningen jämnt ovanpå pastan. Skiva eller riv lagrad ost och toppa pytten. Skiva tomaterna i tjocka skivor. Lägg dem ovanpå osten. Salta, peppra och krydda lite med örtagårdskryddan och currykryddan ovanpå tomaterna. Överst lägger du riven parmesanost. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Garnering: Solrosskott och machesallad.
Läggs på när gratängen kommit ut från ugnen.

Gurksallad gör du lätt med stora hackade gurkbitar, lite solrosskott, machesallad och droppad citronsyra över.
Ser fräscht ut på tallriken.

3 rätters middag

image297
Förrätt 1, nudelsoppa (stark)
Detta behöver du:
4 personer:
125 g äggnudlar
3 majrovor
1 stor gul lök
1 chilifrukt
1 stor vitlöksklyfta
2 cm ingefära
0,5 dl machesallad
0,5 dl solrosskott
500 g räkor med skal
1 msk fisksås
1 msk ostronsås
1 msk soja
2 hönsbuljongtärningar
2 liter vatten
2 msk olja
Skala räkorna. och majrovorna. Koka upp vatten i en liten kastrull och koka majrovorna tills de blir mjuka. För snabbare resultat, dela dem i mindre bitar. Kom ihåg att skära av blasten, den är "träig".Koka även äggnudlarna så de är färdiga att bara lägga ner i soppan senare.  Skiva löken i fina skivor. Skiva vitlöken och ingefäran i fina skivor de med.  Ta en stor kastrull och hetta upp oljan i den. Låt löken, vitlöken och ingefäran fråsa några minuter och häll sen på 2 liter vatten. Värm upp och smula ner hönsbuljongen. Finhacka chilifrukten och ta bort kärnorna. Lägg ner i soppan. Blanda i fisksås och ostronsås och soja. Salta efter smak. I med nudlarna som ska vara avrunna i ett durkslag. Solrosskott och machesallad läggs i och räkorna lägger du i soppan precis innan du serverar den.

image298
Förrätt 2, friterade auberginer:
Detta behöver du:
1 aubergine
1 tsk bakpulver
2 tsk salt
1/2 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver
1/2 pressad citron
1 tsk paprikapulver
polentagryn
frityrolja
Ta en stor skål. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Pressa ner citronsaften. Häll i 2 dl vatten. Låt blandningen svälla i ca 10 minuter. Skiva under tiden auberginen i önskvärda storlekar. Häll polentagryn i en stor tallrik eller skål. Doppa auberginen i smeten och därefter i polentan. Fritera dem i fritös under uppsikt tills att de börjar få färg. Servera med sweet chilisås.

image299
Huvudrätt:
Detta behöver du:
4 personer:
3 kycklingfiléer, skurna i mindre bitar.
1 stor gul lök, delad i 8 bitar
1 chilifrukt, finhackad med eller utan kärnor
1 cm ingefära, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 knippe broccoli delad i mindre bitar
5 tomater
1 msk fisksås
1 msk ostronsås
1 tsk socker
salt, svartpeppar
2 -3 msk olja
Fräs upp olja och broccolibitarna och löken i en kastrull. Om du gillar fisksåssmak så häll på lite på broccolin. Salta lite och låt det fräsa tills att det blir lagom tuggmotstånd på broccolin. Stek kycklingen på ett stekjärn tills att det är genomstekt. Låt det fräsa tillsammans med vitlöken, chilin och ingefäran. Blanda i fisksås, ostronsås, socker, salt och peppar. Rör runt ordentligt. Lägg i broccolin och löken. Till sist klyftar du tomaterna och rör ner.
Servera med kokt ris.

PERSONLIGT TIPS:
Majrovor hittar du bland rotfrukter. Det luktar lite rädisa om den när du skalar och skär den. Skala ungefär dubbelt så mycket som om det var potatisskal. Skär bort blasten. Salta den antingen i kokvattnet eller på den om den steks.
Räkor läggs alltid i sist i maträtter eftersom de gärna blir sega om de ligger för länge i värme.
Tomater brukar bli väldigt heta när de värms. Lägg därför gärna i de sist om möjligt.
Chilifrukter kan vara trixiga att göra vid eftersom chilin är svår att få bort från fingrarna och gnider man sig i ögonen svider det DUKTIGT! Ha plasthandskar på när du gör vid den eller ha vanliga fryspåsar på händerna. Skär ett snitt på längden. Skrapa ut kärnorna med en liten kniv. Skiva sen chilin med en ordentlig kniv. Hacka. Putta upp chilibitarna på kniveggen med en annan kniv och vält ner det i maträtten. Så slipper du svidande ögon senare. Kärnorna behåller man endast om man inte är pjallig och känslig för stark mat. RIKTIGT stark mat dvs.
Smaka av mat. OFTA! Det är det bästa sättet att ha koll på hur mycket kryddor man behöver använda. Mina recept behöver inte vara perfekta för just DIG, så smaka av. Och saknar du någon krydda så prova dig fram med det du har hemma. Jag brukar lukta mig fram vilka kryddor som passar ihop. Är man osäker så lägger man bara i lite av en krydda och smakar och ser så att det inte blir konstig smak.
Om du råkar få en maträtt för stark: Dryga ut med grädde/mjölk/vatten. I värsta fall så sila maten och skölj av kryddorna. fräs sedan upp på nytt och krydda om. (Endast i nöd)

Sista tipset:
Ta reda på hur många ni är som ska äta INNAN du lagar maten. Så det inte inträffar som för mig att sambon fått maginfluensa och ligger på en bänk tre mil ifrån.

RSS 2.0