Flygande Jakob


2 portioner:
2 kycklingfiléer, delade i mindre bitar. Stek upp dem i lite smör.
150 g bacontärningar
1 gul hackad lök
3 stora hackade champinjoner
Chilipasta av stark sort.
2,5 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde
100 g jordnötter, gärna kryddade
Ketchup-för färgens skull, ta så mycket du vill ha.

Garnering: Paprikaskivor och jordnötter

Stek allt tillsammans. När kycklingen är genomstekt så häll på chili.Vill man ha det mildare så går ketchup utmärkt, men då får man krydda lite extra med salt och peppar och kanske lite chilikrydda.
Smaka av maten när du lägger i chilipastan/såsen. Om du använder chilipasta som är saltad så behöver du inte krydda maten extra med salt. Vill du ha peppar i så går det bra. Servera med ris, paprika och nötter. I många recept ska man även ha banan i rätten. Jag hade inga bananer hemma så det hoppade jag över men maten blev ändå väldigt poppis även av den minsta!

Romantisk middag, vildsvin


1 portion:
2-3 stycken kalla skivade potatisar
2 romansalladsblad
1 skivad champinjon
1/2 skivad gul lök
1 pressad vitlök
5-6 stycken rökt vildsvinskivor
Lägg först romansallad på tallriken. Sen skivad potatis, champinjonerna, löken, vinegrätten och sist lite pressad vitlök.

Vinegrätt:
3 msk vitlöksolivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk strösocker
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk timjan
0,5 tsk pizzakrydda
0,5 tsk provance
Blanda allt och häll försiktigt på potatisen och grönsakerna.

KalvKöttgryta

Köttgryta


Detta behöver du:

2 portioner:

Ca 10 stycken hackade champinjoner

200 g kalvkött

1 grovt hackad gul lök

4 st delade minimajskolvar

5 cm finhackad citrongräs

1 cm finhackad ingefära

1 burk krossade tomater

2,5 dl matlagningsgrädde

4-5 dl mjölk

1 svampbuljong

1 msk souvlakigrillmixkrydda

3 msk chilipasta (stark) gärna med basilika i.

8 mandelpotatisar

Salt, peppar

Smör att steka i

Bryn upp kalvköttet i antingen en stor kastrull eller en stekpanna. När köttet fått brun färg så blanda ner grönsakerna. Låt det fräsa en stund och häll sedan ner krossade tomater, matlagningsgrädde buljongtärningen. Låt det börja puttra. Blanda i chilipasta och souvlakigrillmixen. Salta och peppra efter smak. Sist häller du i så mycket mjölk du vill ha för att få rätt styrka på grytan. Det vill säga: Mer mjölk om du vill ha mindre styrka.

Servera med mandelpotatis och garnera med gurkskivor och tomatskivor.


KUMMELFILÈ MED WOKADE NUDLAR

KUMMELFILÈ MED WOKADE NUDLAR

 

Detta behöver du:

1 smord ugnsform

4 st kummelfiléer (eller torskblock)

Salt

Vitlökspeppar

Några skivor lagrad ost

2 portioner kokta nudlar

4 st skogschampinjoner

1 liten skivad röd lök

2 tomater (gul + röd)

1 dl pumpakärnor, osaltade

1 burk gröna linser

2 tsk balsamvinäger

2 msk hoisinsås

4 msk ostronsås eller fisksås

Bladspenat

Olivolja (att woka i)

Lägg fisken i formen och salta och peppra den. Lägg på lite bladspenat och toppa med lagrad ost. 200 grader ca 30 minuter mitt i ugnen.

Woka nudlar och grönsaker och blanda ner hoisinsås, ostronsås och kryddor. Servera med några spenatblad.


korvgryta med sweet and soursås


2 portioner:

1/2 falukorv i bitar
1 hackad morot
1 hackad gul lök
1/2 liten burk majskorn
1/2 tsk oregano
1/2 tärning grönsaksbuljong
1/2-1 dl sweet and sour sås
1 dl milda matlagningsgrädde
salt
pepparmix
eventuellt chilipasta (stark= 1 tsk)
eller vanlig chili enligt smak
Stek upp korv och morot först. Tillsätt löken, majsen och sweet and soursåsen. Blanda. Krydda maten och häll i grädden. Sist grönsaksbuljoneg. Servera med ris!!

RSS 2.0