Banankaka, Kam med nötfyllning och varma mackor

Varma mackor:
Hembakat bröd:
25 g jäst
1/2 dl olja (linfrö)
2,5 dl vatten
1 tsk salt
1 msk ljus sirap
2 dl rågsikt
1 dl vetekli
ca 6 dl vetemjöl
Pensling: Vatten
Smula jästen i en bunke. Blanda oljan med vatten och värm upp det till 37 grader. Häll det över jästen och rör runt tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, sirap, rågsikt och vetekli. Arbeta in vetemjölet. Använd så mycket du behöver men tänk på att degen inte ska vara för torr. Hellre lite fuktig. Jäs degen övertäckt i minst 30 minuter.
Lägg degen i en smord form. Formen ska rymma 1,5 - 2 liter. Skär mönster i brödet om du vill. Jäs igen i 30 minuter. Grädda brödet i 175 grader ca 40 minuter. Efter 35 minuter i ugnen tar du och penslar brödet med vatten och sen får det grädda färdigt de sista 5 minuterna innan du tar ut brödet och låter det svalna på galler.
Ostskivor. Skinka. Champinjoner, Tomat. Torkat renkött. Lökskivor. rossade tomater. Aromatkrydda.

Banankaka:
75 g margarin
2,5 dl socker
2 msk mjölk
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
2 mosade mogna bananer
0,5 dl finhackade mandlar
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 äggvitor
Garnering:
Florsocker
(Uppdatering inom kort)

Kam, med hasselnötsfyllning:
25 g jäst
75 g margarin
1 dl mjölk
1 ägg
3 msk socker
1 ksm salt
4,5 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl nötkärnor
100 g margarin4 msk socker
1 tsk mald kanel
Pensling:
ägg
Garnering:
Pärlsocker
(Uppdateras inom kort)
Vegetarisk wok med fiberpasta




Detta behöver du:
3 portioner:
Kokt pasta till rätt antal personer. Se på paketet. 10 %-ig fiberpasta
2 msk rapsolja att woka i.
1 knippe broccoli, skuren i små buketter
1 liten gul lök, delad i mindre bitar
1 röd paprika, skivad
1 burk minimajs, dela dem på mitten om de är långa
1 burk svarta bönor, avrunna
salt, vitlökspeppar, 1 tsk oregano, 1 msk hoisin sauce, 2 tsk riven parmesanost
1/2 Pressad citron
Garnering: Parmesanost
Tumregeln är att börja woka det först som tar längst tid att bli färdigt. Ordningen ovan fungerar utmärkt. Salta och peppra efter smak.
Ett annat tips är att om maten ska ätas av flera personer men vid olika tidpunkter så woka upp allt och lägg sedan det i en ugnsform med aluminiumfolie över på svagaste värmen i ugnen. Fungerar på de flesta rätterna. Jag kokar upp mer pasta sen när person två ska äta! Så blir den färsk och inte klibbig. Tycker du det tar lång tid att koka upp vatten så använd en tekokare och häll sedan ner vattnet i en kastrull. Tar mindre energi och går fortare!
Extratips: Krydda med chili om maten ska vara starkare.
Gnocci, ostbiffar, svamp, tomat och tzazikisås

Man behöver inte alltid tillverka/laga all mat på egen hand. Det går alldeles utmärkt att köpa färdiglagat och bara lyckas passa ihop dem och ändå få det att se fint ut med ett blad på toppen och småjusteringar för en personligare look på matlagningen. (Jo, även jag behöver få mat lagat inom rimliga tider mellan varven.) :) :) :)
Detta behöver du:
2 portioner gnocci
4 stycken ostbiffar, jag köpte med barbecuesmak och provencalesmak. (Ica Maxi)
ca 10 stycken stora champinjoner
6 coctailtomater
Tzazikisås (En färdiggjord på burk från Maxi, tillsätter alltid själv extra vitlök och senap.)
Olivolja till stekning
Flytande margarin till svampen att steka i. Eventuellt en liten klick i vattnet till gnoccin.
salt, peppar, basilika
Stek upp ostbiffarna i lite olivolja, ca 4 minuter per sida. (Tips är att salta dem lite även om de ska vara färdigkryddade.)
Lägg gnoccin i kokande vatten och låt dem koka i ca 2 minuter. De flyter upp till ytan när de är färdigkokta.
Värm upp lite flytande margarin i en liten kastrull, eller en stekpanna, Skär champinjonerna i fyra bitar per svamp, ta bort foten på svampen. Stek upp dem under omrörning lite då och då och salta, peppra och blanda i lite basilika. Du kan låta svampen ligga på låg värme i kastrullen medans du steker upp ostbiffarna och kokar gnoccin.
Skär tomaterna i fyra bitar per tomat.
Pressa en 1-2 vitlöksklyftor och ta 1-2 tsk senap, går bra med vilken senap som helst, blanda ner i tzazikin. Låt det stå en liten stund innan den serveras. Rör runt ordentligt. ( Utgå från en 500 g stor tzazikisås)
Garnering: 1 blad spenat på varje tallrik. (Från balkonglådan eller från affären!)
ANDREA´S HEMBAKTA BULLAR






Detta behöver du:
ca 20 st:
25 g jäst
75 g smör/margarin
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
3/4 tsk nystötta kardemummakärnor eller 1 tsk mald kardemumma
Apelsinskal riven från 1/2 apelsin
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör/margarin
3/4 dl socker
1,5 tsk mald kanel
Mandelmassa , runt 50 gram eller valfri mängd (går bra utan också om Du föredrar det)
Pensling:
1 ägg
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en liten kastrull, häll i mjölken och grädden och låt det bli 37 grader. Blanda ner det i jästen och rör runt tills jästen är helt upplöst. Tillsätt salt, socker, kardemumma och apelsinskalet. Arbeta in degen. Knåda degen på bakbord tills att den är smidig. Låt den sedan jäsa i minst en halvtimme under bakduk.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen och vispa upp ägget seperat i en liten skål. Rulla någon eller några längder mandelmassa.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 30x70 cm. (Inte jätteviktigt med storleken, huvudsaken är att det går att rulla ihopa efteråt.) Bred på fyllningen och lägg mandelmassarullen/rullarna i långkant med degen. (se bild 3)
Rulla ihopa till en tjock rulle. Skär den i 2-3 cm breda bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. (Vill du så kan du ha dem i formar men det går bra utan formar också.)Sätt dem på högkant och tryck till dem lite så att de blir ståendes. Låt dem jäsa under bakduk igen i ca 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader under tiden. Och låt gärna plåten med bullarna stå på spisen så de får värme från ugnen och jäser bättre.
Pensla bullarna med det uppvispade ägget och sätt in dem i ugnen. Ca 11 minuter behöver de bakas. Eller tills att de fått brun fin färg. Låt de svalna på galler.
Ät bullarna direkt eller frys in dem och bjud på när du får oväntade gäster!!!
Frukost med färger

Tre knäckebröd.
Lätta
Ostskivor, goudaost i detta tillfälle. Mild ost som Adam älskar.
Skinka.
Cocktailtomater, röd paprika, gurka
Aromatkrydda.
Ett glas mjölk till.
Garnering: Några bigaråer.
Personligt tips:
Eftersom man äter med ögonen så är det viktigt att maten tilltalar en när den ligger på tallriken framför dig. Frukter och grönsaker piggar upp vilken frukost som helst. Mjölken är viktig för barnen så glöm inte den, den behöver ingen chokladbrun färg för att den ska vara omtyckt, den ska helst drickas naturlig. (Ja inte direkt från kossans tutte då alltså...ni fattar...)
Kycklinggratäng med keso

Detta behöver du 3 potioner:
2 kycklingfiléer
2 dl ris
1 paket keso med ananas/passionsmak
1 pkt matlagningsgrädde
1 gul lök
4 cm citronstjälk
fisksås 1/2-1 dl
hoisinsås ca 2 tsk
1/2 tsk stark chilipasta
5-6 skogschampinjoner
salt, peppar
Koka upp 2 dl ris. Hacka en gul lök och skär köttet i mindre bitar. Stek upp kycklingen och låt lök, salt och peppar och hackad citronstjälk blandas med köttet och bryna en stund till. Häll i fisksås, hoisinsås och den starka chilipastan. (Det går bra med vanlig chili också)
Smörj en gratängform. Lägg det kokta riset i bottnen av formen. Köttet och löken ovanpå. Häll en förpackning matlagningsgrädde på rätten. Blanda inte runt det, det rinner ner av sig självt. Toppa maten med keson och skickade skogschampinjoner. Sätt in gratängen i ugnen på 200 grader och låt den stå tills att den fått färg på osten.(Keson)
Personligt tips:
Ofta vill man inte behöva gå och stressa upp sig för att man vet att maten ska vara färdig en viss tidpunkt tex när mannen kommer hem. Då brukar jag göra maten på dagen när jag känner för det, sen sätter jag in det i ugnen med aluminiumfolie på och sänker till ca 80 grader när jag vet att maten är i ätskick. Sen kan den stå i ugnen tills att gubben vill ha den!
FRUKOST

1 stor frukost:
2 solrosbullar (Jag hade frusna bullar som jag bakade upp i ugnen på 200 grader i 7-10 minuter.)
1 löskokt ägg (Lägg ner det råa ägget i kallt vatten. Låt koka upp och koka ägget i 1-2 minuter. Skölj av med kallt vatten.)
Pålägg:
Bullhalva 1: Lätta - ost - gurka - aromatkrydda
Bullhalva 2: Lätta - randig kaviar: Kaviar/banan
Bullhalva 3: Lätta - skinka/korv - gurka - tomat - aromatkrydda
Bullhalva 4: Tartex - tomat - salt
Banandrink:
2 bananer
1,5 glas mjölk
Mixa i en mixer en liten stund och servera kall med några sugrör nerstuckna i drinken.
Potatisgratäng och marinerad grishals

Detta behöver du:
Potatisgratäng, 3 portioner:
1 smord gratängform
ca 5 st skivade råa potatisar
1,5 skivad röd lök
2 skivade tomater
Lagrad ost, ca 10 skivor beroende på gratängformsstorlek
2,5 dl matlagningsgrädde
2-3 dl mjölk
Salt, vitlökspeppar, stek-och grillkrydda, chili, timjan
Varva potatis och lök i formen. Efter varje lager med potatis du lägger i så kryddar du med de olika kryddorna. Lägg tomatskivorna sist och toppa med osten. Häll i grädden. Sätt in i ugnen på 200-225 grader i 20 minuter. Ta ut formen och häll på mjölken. Sätt sedan in formen igen i ca 30 minuter.
Köttmarinad:
3 portioner:
(400 g kött)
1 dl olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk matlagningsvin
1 msk balsamvinäger
1 msk Skånsk senapsmix, 1 tsk hackad rosmarin, 0,5 tsk stark chili, 2 tsk salt, 1 tsk peppar
Blanda ovanstående ingredienser i en skål eller fryspåse. Lägg i köttet och låt det ligga i marinaden tills att du steker köttet, vilket du gör 5-10 minuter innan gratängen är färdig för bästa resultat. Låt inte stekt kött ligga för länge och vänta innan det äts eftersom det gärna blir segt då.
Garnering:
6 små skogschampinjoner
7-8 vitlöksoliver
Stek champinjonerna skivade eller hela i stekpannan när köttet är färdigt. Salta och peppra. Hacka oliverna och låt de ge extra smak på maten.