BULGURPYTT

image206
Detta behöver du:
3 personer:
Bulgur 2 dl
1 msk kycklingfond, eller 1 tärning buljong
4 dl vatten
bacon 200 gram
2 scharlottenlökar
1 pressad vitlök
6-7 champinjoner, normalstora
1 tsk stark chilisås
ca 10 cm citrongräs
1 tsk citronsaft
salt, pepparmix
3 ägg
1 dl turkisk yoghurt
Hacka löken, svampen och citrongräset. Hacka citrongräset mycket fint. Koka upp vattnet med kycklingfonden. Lägg i bulgurn och låt den koka på svag värme med lock i 8 minuter. Medans det kokar så steker du upp baconet med löken, svampen,och citrongräset. Pressa ner en vitlök. Blanda i chilisåsen och citronsaften. När bulguren har kokat färdigt så blandar du ner det med den stekta blandningen. Salta och peppra efter smak!
Servera med stekt ägg och en klick turkisk yoghurt.

Garnering: Timjan

Personligt tips:
Du kan använda créme fraiche eller gräddfil istället för turkisk yoghurt om du inte har det hemma. Du kan byta ut baconet mot vilket kött som helst. Har man köttrester från tidigare måltider kvar i kylen eller frysen så fungerar det alldeles utmärkt i pytten. Citrongräset ska vara finhackat eftersom det inte är speciellt gott att tugga på. Men i små små bitar märker man knappt av det. Vill du ha mer citronsmak så tillsätt extra citronsaft. Prova peppra med citronpeppar.

Familjens åsikt om maträtten:
Sonen tyckte allt var gott. Sambon skulle vilja ha mer styrka i pytten. Så om NI gärna äter starkare mat så lägg i mer chilisås eller sambal oelek.

Morgondagens maträtt:
Vi kommer antagligen beställa mat imorgon. Så jag återkommer på lördag och då blir det pasta med vitlöksstekta champinjoner.

AVOCADO med räkor och lax

image204
image205
FÖRRÄTT:
1 person
1/5 avocado
5 räkor
1 msk turkisk yoghurt
1 citronskiva
1 tsk citronsaft
1 msk löjrom
1 tsk rödlök
Lägg allting fint i avocadohalvan.

OSTSTÄNGER:
ca 9 stycken:
2 plattor smördeg
1 äggula
1 dl riven ost, lagrad
Pensla smördegen med äggulan. Lägg på riven ost. Rulla ihopa och skär i önskad längd. Sätt in dem i 225 grader mitt i ugnen i ca 8 minuter.

AVOCADOSOPPA:
2-3 portioner:
1 liten rödlök
1 msk smör
2 msk kycklingfond
5 dl vatten
2 mogna avocado
1 msk citronsaft, färskpressad
1 dl créme fraiche
2 dl matlagningsvin
salt, peppar
1/5 chilifrukt, hackad
50 g räkor
200 g rökt lax
Hacka rödlöken fint. Stek upp den i smöret. Häll ner vattnet och kycklingfonden. Låt detta koka 5-10 minuter. Gröp ur avocadon och lägg ner det i bitar i en matberedare. Blanda ner chilin, citronsaften, créme fraichen och matlagningsvinet. Mixa detta. Blanda ner vattnet med kycklingfonden. (Låt detta gärna svalna lite innan du mixar ner det. Använd vattenbad.) Salta och peppra efter smak. Servera med räkor och lax.

KORVSTROGANOF och ris

image203
Korvstroganof:
3 personer:
1/2 falukorv eller 1 paket grillkorv
1,5 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
2 msk chiliketchup hot
1 rödlök
svartpeppar
1 msk vetemjöl
Skär korven i bitar. Hacka löken fint. Stek detta tillsammans i lite olivolja. Blanda mjölet med lite vispgrädde i en skål. Häll tomatpurén och ketchupen på korven. Rör runt och tillsätt sedan vispgrädden. För tjockare konsistens på såsen , blanda ner lite av mjölblandningen och rör runt i korvgrytan. Peppra. Servera med kokt ris!

Personligt tips:
Man kan använda i stort sett vilken korv som helst. Har du ingen olivolja hemma så stek i lite smör. Om du vill ha ett lättare alternativ så använd dig av mjölk istället för grädde. Barn brukar gilla denna rätt serverad med makaroner också.

Familjens åsikt om maträtten:
Sonen gillade maten. Sambon pepprade lite mer. Detta gör han dock till de flesta maträtter. Själv så tyckte jag att korvgrytan smakade toppengott!

Morgondagens maträtt:
Förrätt: Avocado med räkor och löjrom
Huvudrätt: Avocadosoppa med räkor och lax.

FALAFEL i libabröd

image200
Falafel: (Kikärtsblandning)
Det allra enklaste är att köpa en falafelblandning på paket i din livsmedelsbutik. Man blandar det med vatten och låter sedan det stå i en timme och svälla.
Sedan formar man det till små bullar och friterar dem tills de är gyllenebruna. Tar ca 5 minuter.
Libabröd:
Säljes på bland annat Willys. Värm dem i aluminiumfolie på låg värme i ugnen.
Grönsaker:
Sallatshuvud strimlas
Körsbärstomater delas på hälften
Gurka hackas
Champinjoner hackas
Lök hackas.

Hommus:

Kan köpas på burk i nästan vilken affär som helst.
(Blandas med citron och tahina(sesampasta) och om man vill lite vitlök)  efter smak.

Vitlökssås:
1 burk créme fraiche
2 tsk dijonsenap
salt och peppar
1-2 vitlöksklyftor
Blanda ingredienserna och låt stå en stund innan servering för bäst smak.

Lägg allting i libabrödet och njut!

Personligt tips:
Du kan även ha avokado i libabrödet.

Familjens åsikt om maträtten:
Uppskattad mat även av sonen. T.o.m. hunden gillade falafel!

Morgondagens maträtt:
Har ej bestämts ännu. Det får bli en överraskning!

GOD JUL PÅ ER ALLA!!!!

Honungsrostade grönsaker i saffranscouscous

image199
3-4 portioner:
Detta behöver du:
2 röda lökar
2 paprikor, valfri färg
2 auberginer
2 zucchini
olivolja
couscous till 4 personer
3 msk honung, flytande
salt
svartpeppar
1 paket saffran
Sätt ugnen på 225 grader. Skala löken och skär den i stora klyftor. Lägg den på en ugnsplåt/långpanna och droppa olivolja över den. Sätt den i mitten av ugnen ca 15 minuter. Skär under tiden de andra grönsakerna. Zucchinin skures i tjocka skivor, auberginen i stora bitar och paprikan i stora bitar. Lägg alla grönsaker tillsammans med löken. Droppa över mer olivolja och salta och peppra grönsakerna. Droppa honungen över grönsakerna. Rör runt. Sätt in dem mitt i ugnen igen. De ska nu vara inne i ca en timme till. Titta till dem mellan varven och rör runt dem lite. När de börjar se färdiga ut så koka upp vatten till couscousen. (Läs på förpackningen hur mycket vatten du behöver till antal portioner du ska ha.) Häll ner saffran i vattnet och lite olivolja. När vattnet har kokat upp så häller du ner couscousen och blandar väl och sen låter du den så i ca 5 minuter. Rör runt igen och blanda sedan couscousen med grönsakerna i en stor skål. Salta och peppra efter önskad mängd.

Personligt tips:
Testa fullkornscouscous. Smakade gott enligt mitt tycke. Använd buljong isället för saffran om du inte är förtjust i saffran. (Till Cecilias fördel :)) Stek kött till om dina gäster är gnälliga över att rätten är vegetarisk. En kotlettbit eller någon biff passar bra till. Eller varför inte en laxfilé?

Familjens åsikt om maträtten:
En utmärkt måltid. Alla blev mätta. Grönsakerna blev perfekta.

Morgondagens maträtt:
Falafel i libabröd.

Kycklingsallad, mango, cashewnötter.

image196
2 personer:
Detta behöver du:

1/2 isbergssallatshuvud
2 stora kycklingfiléer
2 mangofrukter
1 dl cashewnötter
1/2 dl finskuren salladslök
1 citrongräs
1,5 dl kokosmjölk
1/2 tsk malen koriander
1 msk fisksås
1 tsk socker, gärna råsocker
1/2 tsk salt
svartpeppar
2-3 msk sweetchilisås
Skär köttet i små bitar. Stek dessa i sweetchilisåsen, salt och peppar. Ta bort köttet från värmen sedan i väntan på att hamna i salladen. Skär salladslöken fint och skär citrongräset mycket finhackat. Lägg detta i en kastrull och fyll på kokosmjölken, sockert, koraindern och fisksåsen. Sätt på plattan och värm upp blandningen så att sockert smälter. Ta bort det från plattan. Skär mangosen i bitar. Glöm inte skala den först. Strimla sallatshuvudet. Lägg salladen på tallrikarna. Blanda köttet med cashewnötterna och mangosen. Lägg detta ovanpå salladen. Häll sedan på lite av dressingen ovanpå kött och sallad.

Personligt tips:
Om man inte gillar att tugga citrongräset så kan man skära den i stora bitar och lägga den i dressingen och sedan plocka ut den innan man serverar maten. Jag hade inte rekommenderat att dryga ut salladen med gurka eller tomat, det passar inte alls till.

Familjens åsikt om maträtten:
Både sambon och sonen tog dubbla portioner. Salladen såg fin ut och det är en måltid som jag skulle kunna tänka mig att bjuda släkten på.

Morgondagens maträtt:
Honungsrostade grönsaker med saffranscouscous.

KÖTTFÄRSLIMPA , potatis, lök och morötter.

image193
image194
4 portioner:
Detta behöver du:
3/4 dl ströbröd
2 dl mjölk
400 g blandfärs
1,5 tsk salt
2 krm pepparmix
1 tsk oregano
1 tsk senapspulver
1 ägg
8-10 medelstora potatisar
1-2 stora gula lökar
1-3 morötter
2 köttbuljongtärningar
matfett
1 msk soja

Blanda ströbröd och mjölk i en skål. Låt det svälla i ca tio minuter. Skiva potatis, lök och morötter tunt.
Ta en stor skål och blanda ner köttet, salt, peppar, oregano, senapspulver och ägg. Rör runt ordentligt. Häll sen ner ströbrödet med mjölken. Blanda duktigt. :)
Smörj en ugnsform eller en plåt med fett. Sätt ugnen på 250 grader. Forma köttet till en limpa och sätt in den i ugnen.
Koka under tiden potatis, morötter och lök i 1-1,5 liter buljong. Koka i ca 5 minuter. Spara buljongvätskan och lägg potatis, morötter och lök bredvid limpan på plåten eller i formen. Sänk värmen till 175 grader. Pensla allting med lite matfett blandat i 1 msk soja. Stek allting i ugnen ca en timme. Efter halva tiden häller du på 1-1,5 dl buljongvätska. När tiden har gått så prova skär i köttet med en kniv på det tjockaste stället för att se om köttet är färdigt. Det ska inte vara rosa.
Servera med gräddsås och lingonsylt. Gräddsåsen kan du göra på resterande buljongvätska eller en del av den. Blir jättegott. Salta lite på potatisen innan du serverar maten.

Personligt tips:
Senapspulver kan bytas ut mot vanlig senap också. Jag säger som jag alltid säger: Använd det du har hemma! Testa dig fram med olika sorters kryddor. Jag gjorde gräddsåsen med hjälp av en färdig blandning. Enkelt och smidigt.

Familjens åsikt om maträtten:
Detta var en toppenmåltid. Sambon tyckte köttet var perfekt. (Det ska mycket till för att detta uttrycket ska användas.) Sonen åt TVÅ portioner!!!! HALLELUJA! Potatisen kunde ha varit lite mer saltade.

Morgondagens maträtt:
Kycklingsallad med cashewnötter.

NASIGORENG

image197
Detta behöver du: (Till 4 portioner)
4 portioner ris
2 stora kycklingfiléer
flytande margarin
1 tsk curry
1 röd lök
1 gul lök
1 röd paprika
1 dl hackade champinjoner
1 msk soja
1/2 paket saffran
1 hönsbuljongtärning
salt
svartpeppar
2-3 dl räkor utan skal

Ris:
4 portioner:

Blanda 1/2 paket saffran i riset och en hönsbuljongtärning. Låt det koka tills att det är färdigt.

2 stora kycklingfilébitar stekes i flytande margarin, en stor stoooor klick, med en tesked curry nedblandat i margarinet. Stek köttet färdigt. Salta och peppra köttet.
Skiva en rödlök i halvmåneskivor och hacka en gul lök grovt. Strimla en paprika fint, gärna röd, men själv använde jag gul och hacka ca 1 dl champinjoner. Stek grönsakerna i en wokpanna och salta och peppra efter smak. Häll ner 1 msk soja i grönsakerna. Salta och peppra allting.
Tillsätt 2-3 dl räkor utan skal i grönsakerna.
Blanda i kycklingfilén och riset. Rör runt alltihop.

Personligt tips:
Använd de grönsaker du har hemma. En nasigorenggryta handlar om att blanda ihopa många saker som man har hemma. Väldigt praktiskt. Ha saffran i det kokande riset så får du finast färg på riset.

Familjens åsikt om maträtten:
Ojojoj vad det åts mycket mat!!!!! Sambon hade sagt att han ville ha nasigoreng till middag en dag och det har skjutits fram många gånger, men nu äntligen fick han ätit upp sin önskan! Och poppis blev det! Sonen tog två portioner.

Morgondagens maträtt:
Köttfärslimpa och potatis.

TAGLIATELLE MED GORGONZOLAOST OCH SKINKA

image191
Gorgonzolaostsås med skinka:
3 personer:
200 g gorgonzola
200 g skinka
1 paket matlagningsgrädde
svartpeppar
Fräs lite skinka i en kastrull i en klick olja. Häll ner grädden och smula i hela osten. Var noga med att röra runt så att det inte bränns vid i bottnen.  Låt osten smälta helt. Peppra och smaka av.
Servera med nykokt tagliatelle.

Garnering:
salladslök

Personligt tips:
Smaka ostsåsen varje minut, helst flera gånger i rad! För den är god!!!!!! :D Smaka smaka smaka!!!!!

Familjens åsikt om maträtten:
Helt suveränt gott! Inga klagomål bara glada miner och önskan om fler portioner!

Morgondagens maträtt:
Vi är bortbjudna på julbord imorgon på skytten!! Så inget recept imorgon. Återkommer på måndag!

LÄTT KYCKLINGWOK MED RIS

image198
Kycklingwok:
3-4 personer:
1/2 msk soja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk socker
1 msk fisksås
4 salladslökar, skurna i 4 cm längder och tunt skivade
2 vitlöksklyftor
300g kycklingfiléer, skurna i bitar
en liten bit ingefära, fint strimlad
250g champinjoner, grovt hackade
250 g sockerärtor
1 tsk chili eller 1 chilifrukt fint hackad
2 msk rapsolja
1 stor gul lök, skivad i runda skivor
Blanda fisksås, vinäger, soja och socker i en skål. Tillsätt salladslöken och ställ åt sidan.
Hetta upp en wokstekpanna och häll i 2 msk rapsolja. Woka löken på medelvärme 1 minut och lägg sedan i vitlöken. Woka ytterligare 1 minut.
Öka värmen och lägg i kycklingfilén och ingefäran. Woka på hög värme tills kycklingen får färg ca 1,5 minuer. Lägg i svamp och sockerärtor och woka på hög värme i 2 minuter. Häll i såsen med salladslöken och fortsätt att woka tills att grönsakerna är färdiga. Krydda maten med chili och kanske lite peppar.
Servera med kokt ris.

Garnering:
Färsk chilifrukt röd eller grön eller både ock.

Personligt tips:
Byta ut champinjonerna mot någon annan svamp tex shiitakesvamp. Använd rödlök istället för gul lök. Om du har barn som inte gillar stark mat så bry dig inte om att lägga i chili i maten.

Familjens åsikt om maträtten:
Sonen tyckte att det var lite starkt men annars var det gott. Sambon åt som vanligt mycket mat och har nu somnat på sängen totalt utslagen med en hund som gärna gör sällskap i vilopausen.

Morgondagens maträtt:
Imorgon är vi bortbjudna så då blir det inget recept här. Men lite bilder från imorgon kan säkert poppa upp här.

SKINKKNYTEN OCH GURKSALLAD

image189
skinkblandning:
4 personer:
250g rökt skinka
6-8 salladslökar
2 tsk socker
1 tsk linfröolja eller sesamolja
pepparmix
Strimla skinkan grovt och lägg den sedan i en matberedare. Blanda i salladslökarna som du har strimlat innan. Sätt igång matberedaren. Låt det bli till en massa. Häll i socker och olja och lite pepparmix. Blanda alltihopa i matberedaren en liten stund. Låt blandningen så tills att degen är färdig.

Deg:
6 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 dl hett vatten
200 g smör
2 tsk sesam eller linfröolja
Lägg mjölet i en skål. Klicka i smöret i små bitar. Blanda. Använd fingrarna och gör det till en gryning massa. Lägg därefter i saltet och 2 dl hett vatten. Blanda ihop det till en deg. Om degen är för klibbig så tillsätt mer mjöl.
Kavla ut degen och skär ut ca 8x8 cm långa fyrkanter. 

Knyten:
2 ägg
skorpmjöl
Lägg 1 msk skinkblandning i varje fyrkant och tryck sedan ihopa degen till trekanter. Nagga kanterna med en gaffel. Vispa upp äggen i en tallrik och doppa knytena i ägget och sedan i skorpmjölet. Fritera knytena ca tre minuter i fritös.

Gurksallad:
1 gurka
2 salladslökar
1 msk vitvinsvinäger
1 msk socker
1 msk fisksås
Skär en gurka i bitar. Blanda i två stycken salladslökar strimlade eller hackade. Häll i vitvinsvinägern, sockert och fisksåsen. Rör runt. Färdig att servera.

Personligt tips:
Gör inte degen för tunn när du kavlar ut den, det är lättare att få ihopa knytena om degen är lite tjockare. Om du får deg över, vilket jag fick, så kan du doppa den också i ägg och skorpmjöl och fritera den för sig. Jag hade några knyten som blev för svåra att stänga på grund av för tunn deg och då gjorde jag om dessa knyten till runda bullar och friterade dem så istället. Det gick alldeles utmärkt. Men det ser finare ut med knytena.
Ett annat tips är att blanda i koriander i köttblandningen och lite soja. Sesamolja ger mer smak än vad linfröoljan gör.

Familjens åsikt om maträtten:
Sambon gillade maten. Knytena blev perfekt. Mycket fin och mild smak. Sonen var speciellt imponerad av gurksalladen. Själv så älskar jag friterad deg. Onyttigt och gott. :)

Morgondagens maträtt:
Lätt kycklingwok.

STÖLD

Jag kan rekommendera den fyllda auberginen. Min kära hund stal två stycken fyllda auberginer från diskbänken när husse var på toaletten och matte låg i solariet!! Och min hund tycker INTE om grönsaker och frukt! :D

SNÄLLA NI!!!!!

JAG BER ER IGEN!!!! SKRIV KOMMENTARER! DET ÄR JÄTTETRÅKIGT ATT INTE VETA VAD NI TYCKER OM MIN MATLAGNING! Jag får mer motivation att fortsätta bloggen om jag vet att den är uppskattad! Ni HAR tid att skriva en liten krumelur till mig!!!

Fylld aubergine och auberginesallad

image188
Fylld aubergine:
3-4 personer
400 g blandfärs
2 små gula lökar
2 vitlökar
4 stora tomater
3 auberginer
chili
salt, pepparmix, oregano
Riven parmesanost
Stek blandfärsen i olivolja. Grovhacka löken och finhacka vitlökarna. Blanda ner lökarna i blandfärsen. Krydda blandningen. Hacka 4 stora tomater och lägg det i köttet. Läg köttblandningen i 3 stycken urgröpta auberginer. Spara auberginbitarna till salladen.  Lägg parmesanost på de fyllda auberginerna och ställ in dem i ugnen på 200 grader i 20 minuter.

Auberginesallad:
3 auberginer
1 citron
Mynta
Salt, vitpeppar
Olivolja
Gröp ur auberginerna och skär aubergineköttet i bitar. Lägg det i en skål. Riv skal från en citron och pressa ut saften ur samma citron och häll det i skålen. Klipp ner lite mynta och tillsätt en skvätt olivolja och salta och peppra. Stek alltihop på medelhög värme i en kastrull eller i en stekpanna.

Personligt tips:

Krydda köttfyllningen med det du tycker om. Basilika, oregano, örtkryddor osv passar jättebra till. Även citronpeppar är passande till maträtten eftersom salladen består av mycket citrus.

Familjens åsikt om maträtten:
Vi vuxna var nöjda. Men det var ingen höjdarmåltid enligt sonen som avskydde aubergine... Han åt köttfyllningen och tryckte sedan i sig resterna med många glas mjölk. (Besviken mamma.)

Morgondagens maträtt:
Gyllene skinkknytten.

RYGGBIFF MED ZUCCHINIGRATÄNG

image186
image187
Ryggbiff:
Stek biffarna med salt, peppar och lite pepparmix!

Zucchinigratäng:
3 personer:
2 zucchini
riven ost
matlagningsgrädde, 2,5 dl
Skiva de båda zucchinisarna och smörj en ugnsform. Varva zucchinin med riven ost, gärna stark sådan och salta och peppra. Häll matlagningsgrädde ovanpå alltihop.
Sätt in i ugnen på 225 grader och i ca 30-35 minuter.

Servera med sallad och tomatklyftor.

Personligt tips:
Jag lade lite prästost mellan varven i formen eftersom den är mer smakrik än vanlig riven ost.

Familjens åsikt om maträtten:
Vi alla tyckte mycket om gratängen. Potatis hade varit överflödigt.

Morgondagens maträtt:
Fyllda auberginer.

OSTSOPPA OCH PANNKAKOR

image182

Ostsoppa:
4 personer:
1 buljongtärning
4 dl mjölk
4 dl riven stark ost
1 dl créme fraiche
salt, peppar
2 msk vetemjöl
3 msk vatten
Koka upp 5 dl vatten och buljongtärningen. Blanda vetemjölet med 3 msk vatten och vispa sedan ner det i buljongvattnet. Häll i mjölken och osten. Rör ner créme fraichen. Salta och peppra efter smak.

Garnering:
Mynta

Pannkakor:
3 små: (litet stekjärnstorlek)

1 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
Blanda 1 dl mjölk med mjölet. Tillsätt därefter 1 dl mjölk till och sist vispar du i ägget i smeten. Stek pannkakorna i lite smör i stekjärn. Vänd pannkakan när den har torkat på ovansidan. Stek den brun på båda sidor.
Servera med lite sylt eller socker...mums

Personligt tips:
Jag använde mig utav prästost 1878. Den ger fin smak i soppan. Du väljer själv vilken buljongsmak du vill ha. Kan tänka mig att grönsaksbuljong, köttbuljong och svampbuljong passar bäst. Jag tog svampbuljong. Jag använde mig utav lätt créme fraiche eftersom mjölken jag hade var fet och osten också. Men det kan ju kvitta egentligen . :) Välj vad ni har hemma eller tycker bäst om. En tumregel är att det alltid blir fylligare smak på maträtten ju mer fett där är i. Pannkaksreceptet är toppen. (Lika många deciliter vetemjöl som antal ägg och dubbelt så många deciliter mjölk. Mycket enkelt.

Familjens åsikt om maträtten:
Sonen tyckte att det smakade för mycket ost. Men han är ju lite gnällig. :) Jag tyckte att soppan var väldigt god och pannkakor är ju aldrig fel det heller.

Morgondagens maträtt:
Kotletter och zucchinigratäng.

HAMBURGARE

image176

Hamburgare:
Tacosalsa
Gul lök
Gurka
Salladsblad
Hamburgarebröd
Lägg lite tacosalsa på understa brödet. Stek upp hamburgarköttet i lite smör. Lägg en köttbit ovanpå salsan. Ta lite hackad lök ovanpå. Lägg ett salladsblad därpå och två till tre bitar gurka. Sen toppar du allt med det översta hamburgarbrödet.

Personligt tips:
Skippa ketchupen och använd tacosalsa istället. Brödet kan du tina i micron om du har haft det fruset. Du kan även värma det lite i ugnen en stund. Man kan också rosta brödet i brödrosten så blir det frasigt och gott.

Familjens åsikt om maträtten:
Hallå...vi snackar hamburgare...Det är väl aldrig någon som tycker illa om det?? Ta själv en titt på bilden där sonen äter. Det bevisar väl allt!

Morgondagens maträtt:
Ostsoppa och pannkakor.


INSTÄLLD

Idag hoppar jag över nasigorengen eftersom det var sambon som hade denna maträtt till önskemål och han är inte hemma. Jag skjuter fram det till  i nästa vecka. Idag blir det improvisering. Återkommer senare med dagens måltid och recept!
Elva hoppar över att stjäla nasigoreng... :)

PASTA MED SVAMP OCH BACON

image172

Pasta:
Koka så mycket pasta som det står på påsen/förpackningen till antal personer ni är.
3 personer:
Baconsås:
300g tärnad bacon
15 mellanstora champinjoner
1 paket röd mangold motsvarande 70 g
1 dl créme fraiche
1-1,5 tsk Hoisinsås
chilipulver
salt, pepparmix
Lägg baconen i en förvärmd stakpanna. Låt det bli genomstekt. Hacka en gul lök och dela champinjonerna i fyra delar per svamp. Blanda ner allt i baconen. Lägg i mangolden. Rör runt ofta i stekpannan. När mangolden har krymt ihopa så lägger du i hoisinsåsen, chili, salt och pepparmix. Sist lägger du i créme fraichen. Rör åter igen runt. Färdigt!

Garnering:
Myntablad (Köpes i grönsaksavdelningen. Krukväxt.)

Personligt tips:
Om du gillar vitlök så kan du lägga i en halv klyfta i baconröran. Du kan även strö lite parmesanost ovanpå maträtten. Du behöver inget matfett i stekpannan eftersom baconet är mycket fett. Vill man kan man torka av baconet med hushållspapper efter att man stekt upp det. Hoisinsåsen är sötaktig och en bra smaksättning även i spenat eller i andra bladgrönsaker som kan fräsas. Ta inte för mycket salt i röran eftersom bacon redan är salt. Det kan lätt bli för mycket.

Familjens åsikt om maträtten:
Pasta går alltid hem bland barn. Det är en måltid som går snabbt och lätt att göra. Mättar bra i barnens små magar. Sonen var nöjd med maten och tyckte tom att myntan var god som smakar lite mintaktigt.

Morgondagens maträtt:
Nasigoreng.

FISK UNDER FRASTÄCKE OCH POTATIS

image167

3 personer:
1 paket fiskblock, ex torsk, kolja, sej
1 gul lök
2 dl riven ost
1 citron
Basilika 1-2 krm
Salt, peppar
1 dl ströbröd
50-75 gram smör
2 tomater
Potatis
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj av fiskblocken och lägg dem i en smord ugnsform. Finhacka löken och strö den över fisken. Droppa saften från en halv citron på fisken. Lägg aluminiumfolie ovanpå allt i formen. Sätt in den i ugnen i 15 minuter. Lägg smöret i en kastrull. Smält det och lägg i 1,5 dl riven ost och ströbrödet och basilika. Rör om det ordentligt. Ta ut fisken och lägg på röran (täcket).
Dela några tomater och lägg dem vid sidan i ugnsformen. Strö 0,5 dl riven ost ovanpå allting. Salta och peppra. Sätt in allt på nytt och låt det stå i ugnen tills täcken har brun fin färg. ca 15-20 minuter

Koka potatisen.

Personligt tips:
Garnera med citronskivor.

Familjens åsikt om maträtten:
Supergott! Täcket var jättegott!

Morgondagens maträtt:
Pasta med bacon och svamp.

Ris, kycklingfilé och tikka masalasås.

image166
Kycklingfilé med tikka masalasås:
100 gram kött per person.
Uncle Ben´s Tikka Masalasås på burk
Stek upp kycklingfilé i små bitar i en klick smör. Häll i en burk sås. Krydda lite extra med salt och peppar. (om ni vill alltså :)) Servera med ris.

Grönsaker:
Gurka
Lök
majskorn
tomat

Personligt tips:
Jag använde mig utav gårdagens tacogrönsaker som blev över. När man sparar grönsaker i kylen så var noga med att inte blanda tomaten med de andra grönsakerna. Tomater blir vattniga när de är uppskurna och detta medför att de andra grönsakerna blir sumpiga utav vätskan.

Familjens åsikt om maträtten:
Inget konstigt alls. Maten var god och enkelt fixad! Praktiskt om man inte har så mycket tid eller ork att stå och laga en big fancy dinner!

Morgondagens maträtt:
Fisk med frasigt täcke och kokt potatis.

TACOS

image164
3-4 personer:
Tortillabröd:
Lägg bröden i aluminiumfolie i ugnen på 200 grader i 10 minuter.

Tacokött:
400 gram malet kött. Stek i smör och blanda i en påse tacokrydda. Häll i 1 dl vatten och låt det puttra tio minuter.

Grönsaker:
1 gul paprika
1 gul lök
2-3 tomater
1 bit gurka
majskorn

Garnering:
Riven ost

Sås:
Salsa. Köpes på burk bland tacomatvaror i affären. Finns mild, medium och stark. Finns också med ananas i.
Vitlökssås. (1 burk créme fraiche. 2 tsk Dijonsenap. 1-2 vitlöksklyftor. Salt och peppar.)

Lägg dina favoritgrönsaker, sås, kött och riven ost på tortillabrödet. Rulla ihopa det och njut!

Personligt tips:
För er som inte gillar att det lätt ramlar ut grönsaker från rullen så går det precis lika bra med kniv och gaffel! Champinjoner är också gott att ha i tacosen. Och vanlig grönsallad.

Familjens åsikt om maträtten:
Självklart så är detta en maträtt som INGEN klagar på. Man lägger ju på vad man vill. Sambon hade hellre haft tacoskal men det är bara för att han är uppvuxen med att äta taco på det sättet istället. Min vitlökssås är alltid godkänd av alla!!! Speciellt av mig hehe host host hrm...

Morgondagens maträtt:
Ris med Uncle Ben´s tikka masala och kycklingfilé

TITTA!!!!! JAg e med i tidningen!!!!

image163

Adventsfirande hos Marion, Jennifer och Bea.

Det blev ingen kycklingpasta idag. Får bli en annan dag.

1. Kastanjer. Varma direkt från ugnen. Hade aldrig smakat detta tidigare. det var jättegott. Kommer definitivt att tillaga detta själv till jul.
2. Lussebullar. Varma och myyycket goda.
3. Godisbordet!!!!! Alltid lika gott med godis.
4. Glögg. Fanns både "alkoholfritt" och med sprit i. Det visade sig att jag blev lite lullig på det alkoholfria och då fick jag veta att det var över 2 % igt. Hahaha jag e så lättpåverkad. Adam drack fyra muggar "alkoholfri" glögg. Röd och fin om kinderna blev han :)
5. Ärtsoppa med senap och fläskkorv. Inget jag är någon stor fan av, men De andra uppskattade det. (deras hund Basse tyckte att fläskkorven var SUPERGOD!)
6. Hemmabakat vörtbröd och ost. Smakade jag inte heller, men brödet såg myyycket proffsigare ut än de som säljes i affärerna! Bra gjort Marion!
7. Pepparkakor á la Bea. De såg riktigt fina ut!

Pyntat och fint och så klart en bild på Basse som inte lär klaga på att han ligger på Intenet! :D

Tusen TACK för inbjudan! Så här trevligt var länge sedan jag hade!!!

Morgondagens maträtt:
Tacos!!!!!

Andrea

image150

GRÖNSAKSPLÄTTAR MED SNITSEL OCH VITLÖKSSÅS eller TZAZIKISÅS

image149
Grönsaksplättar:
3-4 personer
2 morötter
3 potatisar
1 liten squash
1 strimlad purjolök
2 ägg
salt, peppar
Riv morötter, potatisar och squash. Blanda det i en skål. Strimla purlolöken i smala bitar. Blanda i purjolök, ägg och kryddor och rör runt allt ordentligt. Använd fingrarna för bäst resultat. Forma det till biffar och stek dessa på ett stekjärn med en rejäl klick smör i. Det tar ett bra tag att steka biffarna.

Snitsel:
Panera köttet.
Blanda ett ägg, salt och peppar i en tallrik.
lägg 2 matskedar vetemjöl blandat med 3/4 dl skorpmjöl i en annan tallrik.
Doppa köttet först i ägget och sedan i mjölet. Stek snitslarna några minuter på var sida. Ha inte för hög värme. Om du har 1-12 system på din platta så ha den på ca 8-9 för bästa resultat.

Vitlökssås:
2 dl créme fraiche
2 tsk Dijonsenap
1-2 vitlöksklyftor
salt och peppar
Blanda ovanstående livsmedel. Pressa vitlöken, hacka inte den. Låt gärna såsen stå en stund innan den serveras.

Personligt tips:
Grönsaksplättarna kan vara lite besvärliga att få att se ut som biffar då de lätt delar sig. Fös ihopa dem ordentligt på stekpannan med din stekspade. Om purjolöken har för stora/breda bitar så gör det att biffarna inte formar sig lika lätt. Var därför noga med att ha smala korta strimlor purjolök. Du kan även köpa en färdig tzazikisås bland kylvarorna i affären. Vi hade detta idag och då blandade jag i senap, mer vitlök (2 klyftor), salt och peppar.

Familjens åsikt om maträtten:
Alla var imponerade av hur goda grönsaksplättarna var. Till min förvåning så smakade de supergott. Rekommenderar dessa!! Det enda negativa med maträtten idag var att det tog ganska lång tid att steka plättarna.

Morgondagens maträtt:
Kycklingpasta

RSS 2.0