Kycklingkorv, aubergine och potatis

en smord form
2 stora potatisar, hackas i tärningsstora bitar
1 gul stor lök hackas
2 stora tomater hackas
Blanda ovanstående i en ugnsform och salta och blanda i lite timjan.
Hacka en halv aubergine
Skär 300 gram kycklingkorv i bitar
1 pressad vitlöksklyfta
Stek upp i olivolja och häll sedan ner 1 påse (2 portioner) PHAD THAI Santa Maria sauce.
potatisfärsgratäng

3 portioner:
5-6 potatisar, skivade och förkokta
2 msk vitlöksolja
spenat i önskad mängd
4 stora champinjoner
1 gul lök
2 hackade tomater
300 g blandfärs
3-4 tsk hoisinsås
2 msk fisksås
2 msk ostronsås
6 skivor ost av lagrad sort
en smord ugnsform på ca 30x15 cm
Lägg potatisen underst i ugnsformen. Stek upp lök, kött, svamp, tomater i vitlöksoljan. Häll i fisksås och ostronsås och tillsätt hoisinsåsen. Smaka av med salt och peppar. Lägg blandningen ovanpå potatisen i formen och hyvla några skivor ost och toppa gratängen med. Sätt in i ugn på 200 grader tills osten blivit brun. Tar ungefär 15 minuter. (du kan även lägga i rå potatis men då tar det längre tid i ugnen.)
Gratinerade grönsaker och korv

Ugnsgratinerade grönsaker och korv:
Du tar så mycket som du tror att du/ni äter:
Skivad purjolök
Klyftad gul lök
morotsstavar
paprikastavar
Kycklingkorv, skuren i stavar
Smörj en plåt eller ugnsform med flytande smör/margarin. Droppa lite smör över och salta och krydda med lite grillkrydda. Jag använde acapulco grillkrydda. Droppa lite äppelcidervinäger över och rör runt grönsakerna och korven. ätt in det i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter. Ta ut det när korven och grönsakerna fått färg.
Servera med potatissallad.
Jag hade ananassalsa kvar som jag hade till maten.
Risotto med crabsticks



Detta behöver du
2 portioner:
1 stor gul lök
3 stora champinjoner
2 dl riven parmesanost
4 msk smör
2 dl risottoris
1, 5 msk kycklingfond (4 dl vatten)
1/2 dl vitt vin eller matlagningsvin
1 pressad vitlöksklyfta
salt, peppar
Crabsticks
Hacka lök och champinjoner. Fräs dem i 2 msk smör. Bryn inte dem. Rör runt hela tiden. Tillsätt risottoriset. Fräs upp det. Häll i vinet och kycklingfonden. Tillsätt lite vatten åt gången. När sedan allt är nerblandat så låt det oka i 20 minuter på svag värme och rör runt mellan varven. Pressa vitlök och blanda i. När det kokat i 20 minuter så blandar du i parmesanosten och saltar och pepprar efter smak. Crabsticksen kan du lägga på sist eftersom de redan är färdiga och inte behöver tillagas.
Familjens åsikt om maträtten:
Så gott så gott så. Även hunden gillade det, men hon föredrog crabsticksen definitvt.
Färsk pasta med salsa och lax

Ananas/chilisalsa:
1 liten fint hackad grön paprika, gärna stark sådan
1 liten gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 liten burk skivad ananas, skär i små bitar
Ananassaften från burken
1-2 msk klippt korianderblad
1/2 dl olivolja
2 msk äppelcidervinäger
1/2 tsk stark chilipasta
Blanda alla ingredienser och låt stå kallt gärna några timmar innan servering.
1portion:
1 laxfilé
4 hela champinjoner
1 tomat
Majskorn
färsk pasta
några citronskivor
Lite parmesanost
Salt, vitlökspeppar, oregano
Koka pastan i fem minuter eller enligt anvisningar på paketet. Slunga den i lite vitlöksolivolja.
Stek upp laxfilén tills den fått färg på båda sidor. Krydda med salt, vitlökspeppar och oregano. Stek champinjonerna i samma kryddning. Servera med salsan, majskorn, hackad tomat. Garnera med citronskiva och parmesanost.

Sommar i hemmet!
Vitlökstema, ugnspotatis och kycklingfilé

Potatis och lök gjort i ugnen:
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsform och skär potatisen i klyftor och även löken. Droppa lite vitlöksolja över, salt och provencalekrydda. Låt det stå mitt i ugnen tills att potatisen börjar få färg. Rör runt mellan varven. Tar ca 30-40 minuter beroende på hur tjocka klyftor du gjort.
Broccoli:
Stek upp broccolin i vitlöksolja, lite fisksås, salt och sweetchilisås tills att de är mjuka men har kvar tuggmotståndet. Hur mycket du behöver av de olika ingredienserna är en smaksak, men räkna med 1 msk fisksås och 2 msk sweetchilisås till 1-2 portioner broccoli.
Kycklingfilé:
Blanda en marinad gjord på ca 2 msk vitlöksolja,1 msk provencalekrydda,1 tsk salt, lite stark chili och 0,5 tsk pepparmix. Pensla på köttbiten som du sedan steker tills att den fått färg och är genomstekt.
Såsen:
1 burk créme fraiche. 1 msk senap. 1 tsk salt. 1 tsk sesampasta.
Matvete med kycklingfilé

Detta behöver du:
2 portioner:
en slantstorlek finhackad ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk finklippt koriander
vitlöksolivolja, att steka i
2 kycklingfiléer, skuren i bitar
ca 5 cm finhackad purjolök
1/2 orange hackad paprika
4 tsk hoisinsås
3 msk fisk/ostronsås
2 portioner matvete
salt, peppar, thai grön curry
Fräs upp vitlök, ingefära och koriander i vitlöksoljan. Koka upp vatten enligt anvisningar till matvetet. (Ska koka i 15 minuter.) Bryn köttet och lägg i purjolöken och paprikan mot slutet. Blanda ner 3 tsk hoisinsås och 2 msk fisk/ostronsås, salt, peppar och curryn. Låt det ligga på svag värme efter att köttet är genomstekt.
När matvetet kokat färdigt så blanda ner 1 tsk hoisinsås och 1 msk fisk/ostronsås i det. Salta och peppra efter smak. Blanda sedan köttet med matvetet och garnera med koriander!
Personligt tips:
Snåla inte med vitlöksoljan för köttet suger upp en hel del av det.
Familjens åsikt om maträtten:
Än så länge har inte sambon smakat maten, men sonen och jag tyckte att det var väldigt gott. Matvetet har jag aldrig smakat tidigare så det blev något nytt för smaklökarna och jag kommer definitivt använda det flera gånger.