Lax dórange med räksås





Räksås:
1 gul hackad lök
5 dl grädde
150-200 g räkskal
1 fiskbuljongtärning
Apelsinjuice färskpressad från 1 apelsin
0,5 tsk timjan
0,5 tsk rosmarin
0,5 tsk kardemumma
chili efter smak
1 purjolök
1 morot
Fräs upp 3/4 av löken i lite flytande smör i en kastrull. Häll ner grädden.Lägg i räkskalen. Låt det bli varmt och smula i fiskbuljongen. Krydda såsen och blanda i apelsinjuicen. Låt kastrullen stå på låg värme i ca 1 timme. Det ska helst inte puttra, bara vara varmt. Skiva purjolöken och moroten till fina slantar. Stek upp dem i lite smör på ett stekjärn med resterande hackad lök. Sila såsen så du får bort skalen. Häll såsen i en bringare och blanda sedan ner grönsakerna.
Laxfilé i ugn:
4 laxfiléer
Salt
Peppar
Rosmarin
Timjan
Apelsinbitar
Smör
Lägg laxfilébitarna på aluminiumfoliebitar. Salta och peppra och strö på lite av de andra kryddorna. Lägg hackad apelsin på laxen och en klick smör över. Tryck ihop folien till små paket och sätt in dem i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med kokt potatis.
Garnering:
Apelsinskivor.
Personligt tips:
Anledningen till den långa såstiden är att smaken från skalen blir bättre om det får ligga och "gona" sig. (Finns det ordet?) Purjolöken och morötterna blir bäst om de inte är för tjocka. Då går det fort att steka upp det och de får en fin yta. Byt inte ut grädden till créme fraiche eller liknande, du får inte alls samma smak på såsen. Maten var en höjdare!!! Det var nog mitt bästa verk genom tiderna här på bloggen!
nötgratäng

4 personer:
1 gul lök hackas
2 st stjälkselleri hackas
1 squash hackas
ca 10 st champinjoner hackas
Fräs upp grönsakerna i lite rapsolja och pressa en halv lime i blandningen. Salta och peppra.
400 g nötfärs stekes upp i olivolja.
Krydda köttet med:
Sichuanpeppar ca 12 hela korn (stöt i mortel)
Rosmarin 1 tsk
torkade korianderfrön 8-10st
8-10 korn spiskummin
2 st små piri piri torkade
1 nypa anis
Köttbuljong i pulverform, några nypor
Blanda alla kryddor i en mortel och stöt allt som är i korn. Blanda ner det i köttet. Häll sedan ner grönsakerna i köttet och rör runt ordentligt.
Koka upp 3 dl vatten till 3 dl bulgur. Beräknat till 3 personer. Mer än så behövs inte till rätten.
Häll i bulgurn när vattnet kokar och låt det puttra under lock i 8 minuter. Titta till det mellan varven och se så det inte bränns vid i kastrullen. Häll då hellre i lite vatten till än vad som är rekommenderat. Kom ihåg att om du inte har lock på när det kokar så försvinner vattnet med ånga.
Riv ca 150 g mozzarellaost.
Smörj en ugnsform. Lägg först i bulgur. Smeta ut en burk créme fraiche på bulgurn. Lägg på köttblandningen med grönsaker. Bred ut mozzarellaosten över formen och sätt in i ugnen på 200 grader tills att osten blivit brun. Tar ca 20 minuter.
Vårrullar, wokgrönsaker och sparris, snabbt och gott

Friterad vårrulle
Grön sparris
wokgrönsaker
Wokgrönsaker finns att köpa i påsar från frysdisken. Normalt sett brukar jag köpa färska grönsaker och woka men det är inte alltid man har tid och ork och då är det perfekt med bra utbud i affärerna. Jag wokar på hög värme i en wokstekpanna med lite olja. Saltar och häller i lite fisksås. Grönsakerna ska ha spänst och tuggmotstånd, inte vara sumpiga.
Grön sparris skalar du. Skala bara inte bort huvudet bara. Skär av 1-2 cm från roten. Lägg dem i kokande vatten, salta vattnet och låt dem puttra i exakt sju minuter. Skölj dem i kallt vatten. Servera.
Jag serverade maten med hemmagjort vitlössmör. Vanlig flytande margarin ca 0,5 dl blandade jag med 2 små pressade vitlökar och 2 nypor basilika. Gott att hälla över sparrisen.
Lite sweetchilisås över friterade vårrullar och måltiden är komplett.
Snabbt tillagat och nyttigt och gott!
Wokade nudlar med lammskav

Lammskav 240 g
Risnudlar , koka 3 minuter
Förbered innan:
Böngroddar 1/2 burk , låt de rinna av i durkslag
Bambuskott, 1 liten burk, låt rinna av
2 st stjälkselleri, hackade
1/2 citrongräs, finhackat
1 grön chili, finhackad
4 normalstora skivade champinjoner
Salt, pepparmix, muskotnöt (1/2 krm)och lammkrydda.(1krm)
Sås:
Koriander, ca 6 stora blad skär dem i mindre bitar eller ta små fler blad
soja ca 0,5 dl
Fisksås eller ostronsås ca 2 msk
1 stor pressad vitlöksklyfta
1 finhackad röd chili, ta bort kärnorna
Koka upp nudlarna och stek upp lammskaven i en stor wokpanna med lite olja. Salta och peppra. Ta grönsaksblandningen och blanda ner i woken. Blanda ner såsen. Var noga med att röra runt ordentligt.
Låt nudlarna rinna av i ett durkslag och tillsätt de sedan i woken.
Servera med en liten gurksallad gjord på 1 gurka, 1 stjälkselleri, 1 msk vitvinsvinäger, 1 msk ostronsås och 1 msk socker och lite hackad koriander.
Personligt tips:ha lite morotsstavar, majskolvar eller röd paprika skivat i woken för den fina färgens skull.
Chili con sausage

detta behöver du:
3 personer:
1 gul lök
3/4 paket grillkorvar, eller falukorv så mycket som ni äter.
1 liten burk svarta bönor
1 matlagningsgrädde
1/5 burk krossade tomater
4 msk ketchup
Salt
Svartpeppar
chili, i pulverform eller färsk chili hackad i småbitar.
Hacka löken grovt och hacka korven i mindre bitar. Stek upp dem i matfett. När korven börjat få lite färg så häll på ketchupen, matlagningsgrädden och de krossade tomaterna. Låt det puttra upp och häll ner bönorna. Krydda med salt, peppar och chili. Smaka av tills du har den styrka du är ute efter på såsen.
Servera med ris!
Renskav och äggröra med sting

3 personer:
1 paket renskav
2 stjälksellerier
1 gul lök
5 ägg
5 msk vatten
stark chilisås, så mycket som din tunga klarar av att hantera :)
salt och peppar
3 stora tomater
Stek upp renskaven med salt och peppar och tillsätt även lite chilisås. Hacka en gul lök och två stjälksellerier och låt det steka med.
Blanda äggen med vattnet och vispa det ordentligt. Häll i lite chilisås, gärna en stark variant, salt och peppar. Stek upp äggröran och när den är nästan färdig så lägger du i de hackade tomaterna.
quinoa

Alaskan pollock filet sprödbakad. Friterades i 5 minuter på 170 grader.
quinoan koktes i 15 minuter. 1 dl quinoa=2dl vatten och lite grönsaksbuljong plus salt.
Fräs upp broccolibitarna med hoisinsås ovanpå och lite salt.
Lättare än så här blir det inte!!
Fredagsmys!

Detta behöver du:
Felix potatisklyftor, frysta. Smak av sourcreme and onion.
2 paket bacon
1 knippe grön sparris
ca 400 g ostronskivling
physalisfrukter
1 burk créme fraiche
1 Ädelost, blåmögelost
sockerärtor
3 vitlöksklyftor, pressade
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisklyftorna på en ugnssäker form och häll lite olivolja över. De kan stå i ugnen 25 minuter. Rör bara runt lite emellan varven. Salta potatisen när den ska serveras.
Ostsås: Pressa med en stor gaffel ca 3/4 av ädelosten ner i créme fraichen. Sala och peppra eventuellt. Låt såsen stå en stund och smaka sen av den för att se om den behöver mer ostsmak.
Koka upp vatten till sparrisen. Välj en kastrull i storlek större så att sparrisen får bra plats. Skala sparrisarna. Dock ej huvudet på dem. Skär av ca 1-2 cm från skaftet. Lägg dem i det kokande vattnet och låt dem koka exakt 5 minuter. Ta sedan och lägg dem i kallt vatten.
Snurra baconskivor runt sparrisarna och stek dem tills de är gyllenebruna. (Dvs baconet)
Fräs upp olivolja och sockerärtor. De får gärna få lite färg. Men de ska ha tuggmotstånd. Salta dem.
Skär bort den stora klumpen som ostronskivlingarna sitter på. Stek dem i pressad vitlök, smör, salt och peppar.
Garnering: Physalisfrukt.
Personligt tips:
Grön sparris är godast färsk. Den ska läggas i kokande vatten och koka exakt 7 minuter för att sedan tas upp och antingen serveras direkt eller om den ska serveras senare så ska den kylas ner under tiden tills att den ska fram. Anledningen till att jag endast kokade den 5 minuter idag var för att den skulle på stekpannan efteråt med baconet och jag ville inte att den skulle bli sumpig, vilket den lätt kunde blivit annars. Grön sparris är dyr i de flesta affärer. För att ha mer mat till familjen så stekte jag upp resterande bacon också från de båda paketen. Mina killar vill alltid ha gott om kött. Knaperstekt bacon skulle det vara.
Ostsåsen blev populär hos oss alla. Själv så älskar jag den. Trodde inte att sonen skulle gilla den men han slukade den i ett nafs, trots att han normalt sett inte gillar blå eller grönmögelost.
Ostronskivling är också ganska dyrt. För 400 g betalade jag över 40 kronor, men det blev ändå en hel del svamp. Vill man ha ett billigare alternativ så går det så klart alldeles utmärkt med champinjoner. Till denna maträtten hade jag i så fall valt små champinjoner och stekt dem hela i salt, peppar, vitlök och smör.
Mitt sista tips för denna dag:
När man har många saker som ska stekas på spisen och man inte vill att maten ska hinna bli kall innan den ska serveras: Lägg tex svampen i en kastrull och sätt på svag värme. Du kan även lägga sparrisen med baconet runt ovanpå svampen och så på med ett lock. Ostsåsen kan du ha gjort vid långt innan du börjar på maten så att du slipper stå och dona med den i sista minuten.
pytt i wokpanna med bulgur, spenat, färs

3 personer:
Bulgur:
2 dl bulgur hälls ner i 4 dl kokande vatten och får koka i 8 minuter. Ta bort bulgurn från plattan.
500 g fläskfärs
1 paket babyspenat
1 hackad ingefärsslant
olja att steka i
1/2 röd hackad paprika
2 gula finhackade lökar
ca 7 blad koriander, hackade/sönderrivna i småbitar
3 tsk guilin chili sauce
salt, svartpeppar, stek och grillkrydda
Häll olja i en wokpanna eller en högre stekpanna. Låt den bli varm. Fräs upp ingefäran. Lägg i spanatbladen och woka dem på hög värme tills de krympt. Därefter blandar du ner fläskfärsen, löken och paprikan. Rör ner chilisåsen och kryddorna. När köttet är färdigstekt så häller du ner bulgurn i blandningen. Låt det fräsa liten stund och smaka av med salt, peppar och grillkryddan. Om du inte har någon chilisås hemma så går det bra med färsk hackad chili eller chili på pulver. Prova dig fram tills du får lite styrka på maten.
Familjens åsikt om maträtten:
"Det var lite krut i det" sonens kommentar.
Snabbt och gott, makaroner och falukorv


2 personer:
1/2 falukorv
Snabbmakaroner, mängd: läs på paketet och ta lite mer...
2 tomater
10 cm gurka
Stek upp skivad falukorv tills den har fin färg på båda sidor. Koka makaronerna i tre minuter och skölj av dem i kallt vatten och klicka ner lite smör så klibbar de inte ihop. Klyfta tomaterna och hacka/dela gurkan. Servera med ketchup och senap.
Kycklinggryta med pressad potatis

3 personer:
Koka så mycket potatis som ni äter.
300 g kycklingfilé
4 stora champinjoner
2 gula normalstora lökar
1,5 msk vetemjöl
1 dl vatten
1 burk krossade tomater
2 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
1-2 msk timjan
1 vitlöksklyfta
1 "slantstorlek" ingefära
1 msk färsk koriander
0,5 dl naturella cashewnötter
salt
pepparmix
sichuanpeppar för er som har. Läggs i en tesil och ner i grytan. Eller krossat fint.
Skär kycklingen i mindre bitar. Stek dem i lite smör så de får lite färg på båda sidor. Salta och peppra dem. Lägg över dem i en stor kastrull/grytform. Skiva svampen och skär lökarna i fyra delar per lök. Blanda ner dem i grytan. Blanda ut mjölet i 1 dl vatten i stekpannan och se till att du får bort så mycket klumpar som möjligt. Rör sedan ner detta också i grytan. Nu kan du ta undan stekpannan och bara sätta grytan på spisplattan istället. Häll i de krossade tomaterna och vinet. Smula ner buljongen. Blanda i pressad vitlök och hacka ingefäran fint. Krydda med koriandern,timjan, salt och peppar. Lägg i cashewnötterna.
Låt allting stå och puttra i 25 minuter. Smaka av.
Servera med pressad potatis. Och garnera med korianderblad.
Personligt tips:
Du kan ha burkchampinjoner i om du inte har färsk svamp hemma. Om du vill göra grytan mer matig så lägg i lite palsternacka och andra rotfrukter. För Er som vill ha en smak av svartpeppar men vara utan kornen så lägg kornen i en tesil och doppa ner den i grytan. Låt den ligga i tills att du ska äta.
Familjens åsikt om maträtten:
Min mat brukar bli uppskattad nuförtiden. Pressad potatis är godare än vanlig kokt potatis enligt oss. Jag hade gärna haft lite mer svamp i. Jag är en svampig människa!!!!! :)