Potatissallad, kall, och sjömansbiffskött


Potatissallad KALL:
2 personer:
5-6 stora potatisar
1 knippe grön sparris
gula cocktailtomater
2 stora champinjoner
rostade jordnötter
2-3 rädisor
fetaost ca tio stycken små kuber
2-3 sharlottenlökar
Tunna skivor parmesanost.
Koka potatisen skalad och hel. Låt den kallna och skär den sedan i skivor. Skala sparrisen och skär bort ca 1 cm från skaftet. Lägg dem i kokande vatten och låt dem puttra i exakt sju minuter!!!!! När de är färdiga så lägg dem genast i kallt vatten. Skär upp grönsakerna som du vill ha dem. Varva på ett fint fat. Häll lite dressing över. Toppa med parmesanost. Strö eventuellt lite flingsalt över salladen.
Dressing:
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 tsk socker
Sjömansbiffkött.
ca 300 gram
Stek på båda sidor i någon minut. Salta och peppra. Häll på lite vatten och lägg lite köttbuljong. Låt det puttra i ca 20 minuter.
Om ni undrar vad det vita är som ligger på tallriken så är det tzazikisås. Dock ej helt hemmagjord. Jag köpte en och blandade i salt, peppar och vitlök. GOTT!
TIPS till AVOCADOälskare
Lite citronsaft på avocado och kanske lite vitlökssås till är sviiiiingott!
Eller vad tror du Cecilia? ;)
Eller vad tror du Cecilia? ;)
Kycklinglever med mos

Häll lite mjöl, salt och peppar i en skål/djup tallrik. Doppa ner kycklinglevern däri. Stek upp köttet i smör i en stor stekpanna. Få fin färg på båda sidor. Skiva lite lök och stek tillsammans med köttet. Till sist häller du i lite matlagningsgrädde. Salta och peppra mer efter smak.
Serveras med potatismos och lingonsylt.
Familjens åsikt om maträtten:
"Det var jättebra". Mycket gott.
Kycklingrulle med sting

2 kycklingfiléer, strimlade:
Marinad:
1 msk vitlöksolja
0,5 dl olivolja
0,5 tsk salt
0,5 tsk stark chili
0,5 tsk oregano
0,5 tsk senapspulver
1 tsk honung
Jag brukar lägga marinaden i en liten påse och lägga ner köttet däri. Knyt påsen. Låt köttet ligga i marinaden så länge du önskar.
Stek upp köttet i olivolja. Hacka ner lite purjolök. När köttet blivit vitt så klicka ner en burk créme fraiche. Smaka av med lite citronsaft. Om du tycker att det saknas någon krydda så tillsätt det i stekpannan där du steker upp köttet.
Hacka lite gurka och tomat. Varva kött med grönsaker i tunnbröd. Rulla ihop och servera!
Taglioline á la tomatgorgonzola

2 personer:
250 g taglioline al barolopasta (Köpte den på Lidl. Det är durumvetepasta med rödvin i.)
1 burk pastasås (tomatsås)
1 påse gorgonzolasås (2,5 dl mjölk)
Körsbärstomater
parmesanost
10 cm purjolök
Koka upp pastan i rikligt med vatten 4-5 minuter. skiva purjolöken och fräs upp den i lite olivolja i en liten kastrull. Häll ner pastasåsen. Ta fram en ny kastrull och vispa ner gorgonzolapulvert i mjölken. Koka upp. Låt den koka under omröring några minuter. Skär några körsbärstomater och skär parmesanosten i fina små skivor.
Lägg pastan på en tallrik. Lägg några stora skedar tomatsås ovanpå. Lägg parmesanost på. Tomaterna och sist så droppar du över lite gorgonzolasås! MUMS!
Familjens åsikt om maträtten:
"Supergott" Adams kommentar. "Skulle vilja ha haft lite mer salt eller någon skinka till" Thomas kommentar.
FRÄSIG DINKELGRATÄNG

Dinkelmakaroner , läs på förpavkningen hur mycket du behöver till det antal personer ni är.
Blandfärs 500 g
Skinktärningar ca 150 g
Paprika, 1 röd och 1 gul
1 gul lök
ca 10 cm purjölök
1 tsk coconutpasta
Rivet skal från 1 lime
ca 10 stycken champinjoner
1-2 msk chili garlic sauce
ca 3 msk kycklingfond
salt
pepparmix
chilipulver
basilika
Ädel mat ca 1 dl
Lagrad ost
Koka upp makaronerna. Hacka lök och purjolök och låt detta stekas tillsammans med köttet och lite stekfett. Lägg ner blandningen i en stor kastrull. Hacka paprikorna, svampen och riv skalet från limen.Fräs tillsammans med skinktärningarna. Blanda det med köttblandningen i den stora kastrullen. Häll ner kycklingfond, coconutpastan, chili garlic såsen och salta och peppra. Ta 1 msk basilika och 1 tsk chilipulver och rör ner. Smaka av. Behövs det mer citrussmak? Basilika? Salt ? Peppar? Chili? Tillsätt vad du gillar. Sen häller du ner 1 dl matlagningsgrädde.
När smaken verkar okej enligt ditt tycke så lägger du makaronerna i en gratängform och köttblandningen ovanpå. Fyll formen ordentligt men lämna plats till några ostskivor på toppen. Använd gärna lagrad ost. Strö eventuellt lite basilika ovanpå. Sätt in i ugnen på 200 grader tills osten fått fin färg. Ca 30 minuter. Servera.
Familjens åsikt om maträtten:
Alla tyckte om maten.
Färsbiffar, ugnsstekt potatis, lök och "husets sås"

Skala så mycket potatis som du/ni tror er äta. Skiva i tunna skivor. Gärna i en matberedare för att alla skivor ska vara lika tjocka. Lägg potatisen i en ugnsform och häll lite olivolja över. Krydda dem lite med salt, peppar, grönsaksbuljong i pulverform. 250 grader i ca 30 minuter. Rör runt i potatisen mellan varven. Salta dem när de är färdiga i ugnen. de ska ha en brunaktig färg och inte vara för krispiga helst.
Färsbiffar:
3-4 personer:
400 g blandfärs blandas med 1 ägg, 0,5 dl matlagningsgrädde, 1 msk dijonsenap, salt, vitlökspeppar, 1 tsk curry och 1 tsk aromat. Rör runt ordentligt. Forma till biffar och stek dem i olivolja i en stekpanna. Krydda dem ytterligare med salt, peppar och vitlökspeppar när de ligger på järnet. Stek dem tills de inte längre har rött kött inuti. Det lättaste är att göra ett snitt i köttet där det är som tjockast och se om de är genomstekta.
Lök:
Skiva en lök och fräs upp den i lite olivolja. Låt löken tills den har mjuknat.
Husets sås:
Ta bort biffarna från stekjärnet. Häll 1 paket matlagningsgrädde i stekjärnet, skölj inte av ärnet efter biffarna. Vispa grädden samman med kryddorna/stekfettet från biffarna. Salta och peppra lite extra och tillsätt sedan ca 2 msk sweetchilisås. Smaka av.
Familjens åsikt om maträtten:
"En bra fredagsmåltid egentligen". "Mycket gott."
FISHANDCHIPS

En god måltid lätt att göra! Vi hade ont om tid och det enda som tog lite tid var att värma upp fritösen och att tillaga broccolin.
Till denna maträtt använder du helt enkelt så mycket mat som du orkar äta, jag ger inga restriktioner idag på gram, kilo osv. Alla äter olika mycket och denna i denna maträtt är det enklast att helt enkelt ta så mycket som du/ni vill ha.
Pommesen och fisken köpte vi på Willy´s. Det är panerad alaskan pollock. Fritera tills de fått en gyllenbrun färg och salta, krydda pommesen. Servera!
Broccolin:
1 knippe broccoli
vitlöksolja/olivolja (att steka i)
2 tsk hoisinsås
1/2 msk fisksås
salt
chiliflingor
Skär ett knippe broccoli i små buketter. Fräs upp dem på hög värme i vitlöksolja. Det går åt en hel del olja. Broccolin suger åt sig mycket, så när det börjar bli torrt i kastrullen/stekpannan så fyll på med vanlig olivolja eller mer vitlöksolja. Blanda ner 2 tsk hoisinsås och ca 1/2 msk fisksås. Salta och krydda gärna med lite chiliflingor. Låt broccolin stekas i ca 8-10 minuter. Om du har stora buketter tar det längre tid. Broccolin ska ha tuggmotstånd men det ska vara ganska lätt att sticka en sticka igenom den lilla roten som finns kvar. För bästa resultat: Smaka av!!!!
Personligt tips:
Servera maträtten med tomatklyftor och gurkskivor. Gärna remoulad, men det går bra med aioli eller annan kall sås också. Jag säger som jag alltid säger: Ta vad du har hemma. Prova dig på nya smaker, blanda dem och testa dig fram. Det krävs mod och våglighet för att vara duktig i köket!
Familjens åsikt om maträtten:
Både sonen och sambon åt med god aptit. SJälv så höll jag mig till broccolin som blev fruktansvärt god. Jag hatade broccoli förr, men efter att ha blandat i hoisinsås och fisksås så smakar det mer sött och gott.
Skinkpasta á la Andrea

200-300 g skinktärningar
1 gul lök
1 bursk créme friache, lätt
2 tsk dijonsenap
2 tsk hoisinsås
1-2 msk woksås, phad thai santa maria
svartpeppar
örtagårdsblandning
chilipulver
Koka pasta enligt anvisningar. Jag brukar blanda olika sorters pasta som har samma koktid i en stor burk. Det blir roligare på tallriken. Stek upp skinktärningarna med en gul hackad lök. Blanda ner hoisinsås, senap, woksås och créme fraiche. Krydda med svartpeppar, örtagårdsblandnig och chilipulver.
Garnering:
Skivad gurka runt tallriken lockar barnen att äta. Droppa några droppar citronsaft på maten och gurkan.
Personligt tips:
Idag använde jag vad som låg i kylen. Woksåsen var från en tidigare måltid som det blev lite över ifrån. Vilka kryddor man lägger i maten avgör man ju alldeles själv. Använd snoken och lukta dig fram till vilka kryddor som kan passa samman. Använder man bara lite av varje så är det liten risk att man saboterar maten. Prova dig fram. Det finns en kock inom oss alla...hrm...eller de flesta av oss kanske jag ska säga...
Familjens åsikt om maträtten:
Populär måltid!
Varm choklad (utspilld av ngn dum klumpeduns)

2 koppar ca 5 dl:
5 dl mjölk
1,5 msk kakao (Jag använder vahlronas kakao)
2 msk socker
3 bitar mörk blockchoklad
Värm och vispa allting i en kastrull och häll i en termos och ta med den varma drycken till ishallen. (Se upp med var du sätter din mugg MED lock, för man vet aldrig om det kommer någon stor äcklig klant och råkar spilla ut din dricka på golvet. Denne någon kommer antagligen att ställa sig en bit ifrån din mugg därefter och studera ditt nervsammanbrott från håll eftersom han inte vågar gå fram och be om ursäkt.) För säkerhetsskull så ta med dubbel dricka i en extra termos!!!!


SWIIIIIICH
Grytbitar i sötsur sås med ris och auberginesallad

Grytbitar(räkna ca 100 g per person)
1 burk sötsur sås
salt, peppar
vetemjöl
Annan krydda enligt tycke
Doppa grytbitarna i mjöl och krydda dem. Stek upp det och blanda ner såsen.
Koka ris enligt anvisningar.
Auberginesallad:
1 skalad aubergine
1 lime
citronsaft
salt
peppar
Skala auberginen och skär den i småbitar. Riv en lime och lägg ner skalet i auberginen. Pressa ut saften från limen och blanda i. Salta och peppra och tillsätt eventuellt extra citronsaft. Stek upp blandningen i vitlöksolja och olivolja.
HEMMAGJORD PIZZA
(Det blev ingen bild idag. Vi glömde fotografera pizzorna. Men sök efter pizza i min blogg så kommer där upp från förra gångens pizzabakning.)
2 stora pizzor:
PIZZADEG:
2,5 dl vatten
1/2 paket torrjäst
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
2 dl durumvetemjöl
4 dl vetemjöl, special
FYLLNING:
100-200 g strimlad skinka
100-200 g skalade räkor
1 burk pastasås basilika, Willys går alldeles utmärkt
1 paket mozzarella, skivad i bitar
Riven ost, 1 paket pizzaost
Pizzakrydda, basilika eller oregano går bra
Värm vattnet till 37 grader och häll ner torrjästen. Tillsätt olja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen i 30-60 minuter.
Kavla ut två stycken pizzor och lägg dem på bakplåtspapper på en ugnssäker form. Smeta ut pastasåsen och lägg på de olika ingredienserna. Avsluta med riven pizzaost. Sätt in pizzorna, en åt gången, i mitten av ugnen på 250 grader i 10-15 minuter. Ta ut pizzan när degen börjar få lite brunaktig färg eller när osten är helt smält och det puttrar fint i fyllningen. Strö över lite oregano eller pizzakrydda. Servera genast!
Personligt tips:
När du inte vet vad du ska göra för mat och du kommer fram till att pizza är gott så gå igenom frysen/kylen och se vad du har för kött och grönsaker hemma. Allting som du gillar-skiva, dela och lägg på pizzan. Själv så föredrar jag champinjoner och räkor. Tyvärr så glömde Thomas köpa svamp så dagens pizza fick bli lite hastig med få ingredienser. Pasatsåserna från Willys är supergoda och går jättebra att använda som tomatsåsfyllning ovanpå pizzor. Jag har alltid pastasås hemma på burk. Sonen älskar den och det är smidigt att slänga ihop en snabb lunch bestående av någon pasta och tomatsås. Har man lite god lagrad ost hemma kan man dela den i småbitar och låta det smälta i såsen i en kastrull på medelvärme. Eller varför inte skära fina skivor parmesanost att garnera måltiden med?
Familjens åsikt om maträtten:
Vad tror ni? Hallå, vi snackar pizza.....Det är väl aldrig någon mer än jag som klagar på det? Ok...jag klagar inte mycket på det heller och om jag skulle klaga på maten så är det bara för att mina störda ättankar tar överhand. Egentligen så gillar jag den mesta maten. Jag är inte så kräsen. Men jag har en sida som inte är som alla andras. Jag äääääälskar sötsaker. Men just nu är nog choklad nummer ett på listan... Det kommer före alla möjliga maträtter som ses här. Men jag fortsätter laga mat. Allt för mina läsare och min familj...off course!
Morgondagens maträtt:
Ris, grytbitar i sötsur sås.
2 stora pizzor:
PIZZADEG:
2,5 dl vatten
1/2 paket torrjäst
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
2 dl durumvetemjöl
4 dl vetemjöl, special
FYLLNING:
100-200 g strimlad skinka
100-200 g skalade räkor
1 burk pastasås basilika, Willys går alldeles utmärkt
1 paket mozzarella, skivad i bitar
Riven ost, 1 paket pizzaost
Pizzakrydda, basilika eller oregano går bra
Värm vattnet till 37 grader och häll ner torrjästen. Tillsätt olja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen i 30-60 minuter.
Kavla ut två stycken pizzor och lägg dem på bakplåtspapper på en ugnssäker form. Smeta ut pastasåsen och lägg på de olika ingredienserna. Avsluta med riven pizzaost. Sätt in pizzorna, en åt gången, i mitten av ugnen på 250 grader i 10-15 minuter. Ta ut pizzan när degen börjar få lite brunaktig färg eller när osten är helt smält och det puttrar fint i fyllningen. Strö över lite oregano eller pizzakrydda. Servera genast!
Personligt tips:
När du inte vet vad du ska göra för mat och du kommer fram till att pizza är gott så gå igenom frysen/kylen och se vad du har för kött och grönsaker hemma. Allting som du gillar-skiva, dela och lägg på pizzan. Själv så föredrar jag champinjoner och räkor. Tyvärr så glömde Thomas köpa svamp så dagens pizza fick bli lite hastig med få ingredienser. Pasatsåserna från Willys är supergoda och går jättebra att använda som tomatsåsfyllning ovanpå pizzor. Jag har alltid pastasås hemma på burk. Sonen älskar den och det är smidigt att slänga ihop en snabb lunch bestående av någon pasta och tomatsås. Har man lite god lagrad ost hemma kan man dela den i småbitar och låta det smälta i såsen i en kastrull på medelvärme. Eller varför inte skära fina skivor parmesanost att garnera måltiden med?
Familjens åsikt om maträtten:
Vad tror ni? Hallå, vi snackar pizza.....Det är väl aldrig någon mer än jag som klagar på det? Ok...jag klagar inte mycket på det heller och om jag skulle klaga på maten så är det bara för att mina störda ättankar tar överhand. Egentligen så gillar jag den mesta maten. Jag är inte så kräsen. Men jag har en sida som inte är som alla andras. Jag äääääälskar sötsaker. Men just nu är nog choklad nummer ett på listan... Det kommer före alla möjliga maträtter som ses här. Men jag fortsätter laga mat. Allt för mina läsare och min familj...off course!
Morgondagens maträtt:
Ris, grytbitar i sötsur sås.
Stekta nudlar i wokmix

3-4 personer:
Broccoli:
1 knippe broccoli
2 tsk hoisinsås
några matskedar fisksås
salt
Skär broccolin i små bitar. Stek upp dem i olivolja, hoisinsås och fisksås, salta lite lätt. Låt dem ligga i kastrull på svag värme tills att middagen är färdig.
Nudelwok:
1 röd lök
1 burk wokmix med svamp (mrs Cheng´s)
Skinka, strimlad ca 200 g
Äggnudlar 250 g
Phad thai-woksås (santa Maria)
salt, pepparmix
chili
Koka äggnudlarna i 2-3 minuter. Låt dem rinna av och lägg ner dem i kastrullen igen.
Skala och skiva löken. Fräs upp den i olivolja. Häll ner wokmixen och fräs tillsammans med skinka och lök. Häll ner phad thaisåsen och lite chili. Blanda i de färdiga nudlarna. Salta och peppra efter smak. Servera woken med broccolin ovanpå som garnering.
Personligt tips:
Den godaste fisksåsen och hoisinsåsen hittar du i en thaiaffär.
Familjens åsikt om maträtten:
"supergott"
Morgondagens maträtt:
Hemmagjord pizza.
Bulgurpytt och kotletter: inspiration valnötsolja

Bulgurpytt:
4 portioner:
4 dl vatten
2 dl bulgur
1/2 svampbuljongtärning
1 paket färska sockerärtor
1 aubergine
1 burk cannellinibönor
citronsaft
salt, peppar
valnötsolja
Koka upp vatten med svampbuljongtärningen. Häll ner bulgurn och låt det koka i åtta minuter på svag värme under lock. Medans bulgurn kokar så fräser du upp sockerärtorna i valnötsolja och saltar dem. Lägg över dem i en bunke/skål. Dela en aubergine i mindre bitar och stek dem tillsammans med bönorna i valnötsolja. Häll lite citronsaft ovanpå och salta och peppra. När bulgurn har kokat färdigt så häller du i 1 till 2 matskedar olja och blandar ner sockerärtorna, auberginen och bönorna i bulgurn. Smaka av med salt och peppar.
Kotlettmarinad:
2-3 stycken köttbitar:
Valnötsolja ca 1 dl
1/2 msk salt
1 tsk peppar
1/2 tsk chilipulver
1 msk lammkrydda
1 tsk grön curry
1 msk citronsaft
Blanda alla ingredienser och pensla kotletterna innan stekning på ena sidan. Stek i valnötsolja. Pensla andra sidan på köttet medans första sidan stekes. Stek båda sidor tills köttet fått brun fin färg och är genomstekt. Prova skär med kniv på det tjockaste stället av köttet. Det ska inte vara "blodigt".
Personligt tips:
Temat för dagen var valnötsolja. Självklart så går det lika bra med selleri...erhm....jag menar olivolja!!!
Familjens åsikt om maträtten:
Sonen tyckte mycket om köttet. Det blev saftigt och gott. Kryddorna passade mycket bra tillsammans.
Morgondagens maträtt:
Stekta nudlar med grönsakswok
Kummelfilé med spenat, mozzarella och tagliatelle!

3-4 personer:
500-600 g kummelfilé
1 paket mozzarella
ca 10 stycken spenatbollar, frusna
oregano
vitlöksolja
salt, peppar
majskolvar
tagliatelle
Smörj en ugnsform med vitlöksolja. Lägg i fisken. Salta och peppra den rikligt. Lägg på mycket oregano. Skiva mozzarellan och lägg den ovanpå fisken. Droppa lite vitlöksolja över fisken och mozzarellan. Lägg några spenatbollar vid sidorna i formen. Sätt ugnen på 175 grader och låt fisken stå inne i mitten av ugnen tills att mozzarellan börjat få färg. Det tar ca 20 - 25 minuter i ugnen. Koka majskolvar. ca 8 minuter. Koka tagliatelle enligt anvisningar på paketet. Servera maten och ha gärna lite smör och salt på dina majskolvar!
Personligt tips:
Ha gärna lite vitlöksolja i tagliatellen.
Familjens åsikt om maträtten:
Alla tyckte att det var jättegott och min mening är att det var väldigt lättlagat.
Morgondagens maträtt:
Bulgur med kotletter och bönor.
Korvgryta med potatis

Korvgryta:
10 stycken grillkorvar
1 röd lök
1 burk krossade tomater
salt, pepparmix
chili
grönsaksbuljong
provencalekrydda
vitlöksolja
Strimla grillkorven. Stek upp den i vitlöksoljan och lägg i grovhackad röd lök. Salta och peppra korvblandningen. Häll ner krossade tomater och krydda med chilikrydda och provencalekryddan. Låt det puttra en stund och smaka sedan av. Servera med kokt potatis.
Personligt tips:
Dela potatisen på längden istället för på kortsidan. Då blir alla potatisar ungefär lika tjocka och färdiga samtidigt. Du kan använda falukorv om du hellre vill ha det, men vilken korv som helst fungerar bra. Även starkare korvar.
Familjens åsikt om maträtten:
"Det var gott". Ja, det var nog det enda som sas mellan tuggorna. :)
Morgondagens maträtt:
Tagliatelle med fisk, spenat och majskolv.
Djungelkyckling med ris

3 personer:
2 stora kycklingfiléer
1 burk minimajs
1 gul lök
1 paket matlagningsgrädde
grönsaksbuljong
salt, pepparmix
1 citron
vitlöksolja
Skär köttet i strimlor. Stek upp dem med löken i vitlöksolja. Salta och peppra. Lägg i minimajsen delad i mindre bitar. Häll i grädden och droppa i saften från 1/2 -1 citron. Tillsätt grönsaksbuljongen. Smaka av och njut. Servera med ris.
Personligt tips:
Garnera med citronskiva, bananskivor och ananas skuren i bitar.
Familjens åsikt om maträtten:
Endast glada miner blev det av denna roliga och lättgjorda maträtt.
Födelsedagskalas!!!! Adam fyllde tio år!


Översta bilden : chokladmuffins, chokladrutor, kanelpaj, nonstopkaka, marsipanrosor med blad och amerikansk kesopaj.
Chokladmuffins:
150 g margarin
2 dl socker
2 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5-2 tsk bakpulver
3 msk kakao
blockchoklad, mörk eller ljus eller vit. Välj vad ni gillar!
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa margarin och socker pösigt. Vispa i ett ägg i taget. Tillsätt vaniljsocker och mjölk. Vispa lätt. Blanda de torra ingredienserna för sig i en bunke. Rör sedan ner smeten. Fyll pappersformer till hälften. Sätt i blockchokladbitar i mitten av formarna. Grädda muffinsarna i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter.Testa efter femton minuter med en sticka om de är färdiga. Stickan ska inte vara kladdig av smeten.
Chokladrutor:
ca 30 stycken.
100 g margarin eller smör
1,5 dl socker
1 ägg
3 msk kakao
1 1/4 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Garnering: strössel i olika färger.
Rör matfett och socker smidigt. Tillsätt ägg och kakao. Blanda i mjöl och bakpulver. Rör samman smeten. Bred ut smeten i en väl smord långpanna. 30x40 cm. Fördela strössel jämnt över smeten. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 8 minuter. Skär upp kakan i rutor medan den är varm och lossa dem genast från långpannan. Låt kakorna svalna på galler.
Kanelpaj:
BOTTEN:
2, 5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 krm socker
60 g smör eller margarin
0,5 dl mjölk
FYLLNING:
0,5 dl socker
1 tsk vetemjöl
1 tsk malen kanel
1,5 dl vispgrädde
1 dl kesella
Blanda mjölet till bottnen med bakpulver, salt och socker i en skål eller matberedare. Tillsätt matfettet, delat i mindre bitar och finfördela det. Häll i mjölken. Arbeta snabbt ihop degen. Klä bottnen och kanterna på en pajform, ca 24 cm i diameter. Tryck till degen mot formens kant med en gaffel. Blanda samman socker, mjöl och kanel till fyllningen. Strö den på pajbottnen. Rör samman vispgrädde och kesella. Häll blandningen i pajformen. Grädda pajen på galler i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 30 minuter. Låt pajen svalna. servera den gärna med färska eller frysta bär.
NONSTOPKAKA:
Botten:
75 g margarin eller smör
2 dl råsocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2,5 dl havregryn
1 dl riven kokos
Fyllning:
100 g mörk blockchoklad
1 påse valnötskärnor, ca 40 g
1 dl riven kokos
30-40 nonstopkarameller
Rör samman matfett, råsocker, ägg och vaniljsocker till en luftig och porös smet. Blanda i mjöl, havregryn och kokos. Tryck ut smeten i en väl smord pizzapanna eller pajform. ca 30 cm i diameter. Strö på chokladen hackad i bitar, grovhackade valnötskärnor och ev kokos. grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader i 13-15 minuter. Låt kakan svalna. Strö på nonstopkarameller.
Amerikansk kesopaj:
Botten:
15 digestivekex
150 g bordsmargarin
2-3 msk florsocker
Fyllning:
500 g keso
1/2-3/4 dl lätt créme fraiche
2 msk socker
rivet skal av 1 citron
Garnering:
Färska jordgubbar
citronmelissblad
Låt keson rinna av i en sil ca 20 minuter. Krossa kexen fint i en matberedare. Rör matfettet smidigt med florsockret med elvisp. Tillsätt de krossade kexen och rör samman. Klä bottnen och kanterna av en pajform, ca 22 cm i diameter med kexdegen. Ställ formen i kylskåpet medan du förbereder fyllningen. Blanda keso och créme fraiche i en skål. Fyllningen ska ha krämliknande konsistens. Smaksätt med lite socker och citron. Häll krämen i pajskalet. Garnera med bär och citronmelissblad.
Pasta med jordnötter

Koka spagetti enligt anvisningar.
Detta behöver du:
3 personer:
Spagetti
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
en burk krossade tomater
en msk basilika
salt, peppar
parmesanost
1 dl hackade jordnötter
Hacka löken. Pressa vitlöken och stek detta tillsammans med löken i lite olivolja. Tillsätt en burk krossade tomater och chilisås. Om du gillar stark mat så kan du även ha tabasco i. Krydda såsen med basilika, salt, peppar och hacka jordnötterna och lägg i dem också. Skär parmesanosten i smala strimlor och garnera maten med dem.
Personligt tips:
Om du ska bjuda ngn på maträtten och denne person inte kan äta jordnötter så går det bra att använda andra nötter istället.
Reflektioner av maträtten:
Detta var mycket gott. Parmesanen och nötterna passade jättebra till!!!!!
Kycklingpaj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1,5 msk vatten
100g smör
0,5 tsk salt
Fyllning:
400 g kyckling
1 strimlad purjolök
2 äpplen, skalade
1 tsk sesamolja
1 msk soja
salt, peppar
Paprikapulver
2 msk riven ost
225 grader i ca 20 minuter
Blanda samman ingredienserna till pajdegen. Knåda ihopa den och tryck ut den i en pajform. Sätt den gärna kallt. Skala äpplena. Ta bort kärnhusen och hacka upp äpplena i små bitar. Kycklingen ska vara färdig att använda helst annars får du steka upp den innan den läggs i pajformen. Du kan blanda alla ingredienser i en matberedare för snabbt resultat. Jag använde mig utav salladskyckling som redan var kryddad och i bitar.
Lägg fyllningen i pajformen och strö lite riven ost över. Sätt in det i ugnen. Servera gärna med en grönsallad till.
Familjens åsikt om maträtten:
"Det var för torrt". "God smak".
Personligt tips:
Titta inte på maten när du stoppar den i munnen, bara ät och se glad ut!
Morgondagens maträtt:
Pasta med jordnötter.
Stekt fisk och potatismos

Stekt fisk:
2 personer:
3 bitar alaskan pollock
mjöl ca 1 dl
potatismjöl ca 1 msk
ströbröd ca 0,5 dl
chili, stark pulver
salt
Salta fisken. Blanda mjöl, strörbröd, potatismjöl, och kryddor. Doppa fisken i blandningen. Stek dem i smör några minuter på var sida.
Potatismos:
potatis (använd dig av några fler potatisar än vad du använder när du äter den kokt.)
riven lagrad ost 1-2 dl
vispgrädde
mjölk
salt, peppar
Koka potatisen och vispa sedan ner lite vispgrädde med en elvisp. Lägg i osten och vispa igen. Blanda sedan i mjölk/grädde tills att konsistensen blir som du vill ha det och krydda moset efter behag.
Pommes, kycklingkebab och dipsåser á la ANDREA 1 januari 2008

Dipsås 1:
1 burk créme fraiche
4 msk chilisås
salt, peppar
Dipsås 2:
1 burk créme fraiche
1,5 vitlöksklyftor pressade
1 msk pesto
1 tsk dijonsenap
salt, peppar
Kyckingkebab, färdigkryddad stekes upp. Pommes friterades i fritös,( kan ju även göras i ugnen). Lite körsbärstomater och lite gurkstavar att tugga på serveras till maten.
NYÅR!!!






Jag var sjuk hela helgen innan nyår men vi gjorde några enkla rätter till oss själva och firade nyår för oss själva. Tomtebloss för 5 kronor var våra fyrverkerier under kvällen!
TAPAS:
Skogschampinjoner
olivolja
vitlöksolja (olivolja med vitlökssmak)
salt
peppar
persilja
citron
Stek champinjonerna i ovanstående ingredienser.
Vi åt pesto, oliver, korv, fetaost, olivkrämer, grillspett, tomater och gurkstavar.....